VVD verkwanselde vestigingsklimaat en moet leren van Zwitserland

03 juni 2022Leestijd: 2 minuten
witsers redeneren: lage belasting trekt meer bedrijven, wat zorgt voor extra belastinginkomsten, waardoor de belastingen verder omlaag kunnen. Foto: ANP.

Dat de VVD na het vertrek van DSM plotseling bezorgd is om het vestigingsklimaat, is hypocriet, schrijft Joris Heijn.

Oei, daar schrokken ze bij de VVD-Tweede Kamerfractie toch wel van. DSM, voorheen De Nederlandse Staatsmijnen, neemt het Zwitserse Firmenich over – fusie noemen ze het zelf, om Firmenich-medewerkers niet voor het hoofd te stoten – en als gevolg daarvan wordt het nieuwe bedrijf Zwitsers. Met 21.000 werknemers en 9 miljard euro omzet bezet het plek 22 in de EW Top-500 Grootste Nederlandse Bedrijven. Eerder trokken RELX, Unilever en Shell al hun hoofdkantoren terug uit Nederland, om zich elders te vestigen. Er is dus wel iets aan de hand, hebben ze door bij de VVD.

VVD, verhoger van bedrijfsbelastingen

En dus kondigden VVD-Kamerleden Folkert Idsinga en Pim van Strien kordaat Kamervragen aan. Twaalf stuks, te beantwoorden door de toch al overbelaste staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA). Terwijl het antwoord zich laat raden.

Het was VVD-leider Mark Rutte die de belofte brak om de dividendbelasting af te schaffen. Het was VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans die na Prinsjesdag het initiatief nam om de rijksbegroting met nog eens met een paar miljard euro op te plussen en de rekening daarvoor bij het bedrijfsleven legde. En het moet gek lopen wil de VVD-fractie de voorjaarsnota – waarin het kabinet tegenvallers vo0r de schatkist opnieuw op het bordje van bedrijven schuift – in de prullenbak gooien.

Zwitserland verkwanselt vestigingsklimaat niet

De VVD kan beter bij zichzelf te rade gaan, in plaats van het antwoord van het kabinet af te wachten. Een clou is te vinden door de stap van DSM beter te bestuderen. In Zwitserland wordt heel anders gekeken naar de belastingen voor bedrijven en rijken, dan in Nederland (zie ‘Herverdelen? Liever niet’ hieronder). De VVD heeft zich laten meesleuren in het linkse idee dat bedrijven en rijken maar meer belasting moeten betalen. Alsof het vestigingsklimaat niet bestaat. Doordat zelfs de (voormalige?) ondernemerspartij VVD dat is gaan doen, is er nauwelijks meer tegengeluid te horen. Dat is funest voor het maatschappelijk debat.

Wellicht dat Van Rij (‘Nee, Nederland is geen belastingparadijs’, zei hij al bij zijn aantreden) op de Kamervragen overtuigend kan antwoorden dat Nederland weer meer prioriteit moet geven aan een gunstig vestigingsklimaat. Dan is de gespeelde onschuld van de VVD toch nog ergens goed voor geweest.