Geweld uit welke hoek dan ook is onaanvaardbaar

28 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen, hooibalen in brand. Foto ANP SEM VAN DER WAL

De boerenprotesten op de (snel)wegen deze zomer zijn onaanvaardbaar. Evenals bedreigingen van politici of wie dan ook. Het is een dooddoener, maar ook de meest voor de hand liggende zaken moeten worden benoemd. Zeker als blijkt dat groepen in de samenleving geweld aanvaardbaar vinden, schrijft Carla Joosten. De democratie wordt in dit land niet bevochten op straat, maar in het parlement.

Brandende hooibalen, huisvuil, mest, afval waaronder zelfs het gevaarlijke asbest. Er zijn blijkbaar burgers die vinden dat het dumpen hiervan op wegen mogelijk moet zijn om ergernis of ontevredenheid te uiten over het voorgestelde stikstofbeleid of welk beleid dan ook van het kabinet. En dan blokkeren rijen trekkers ook nog het verkeer op de snelwegen.

Wat als er doden waren gevallen in Midwolda?

De eerste ongelukken als gevolg van deze acties, zoals afgelopen nacht in Midwolda waar diverse auto’s betrokken waren bij een aanrijding als gevolg van gedumpt afval, leidden gelukkig niet tot gewonden of doden. Maar wat als dit wel zo was geweest?

Tekst gaat verder onder tweets

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wie beweert dat zulke acties moeten kunnen, steunt pure intimidatie en zelfs terreur. Hoewel nooit valt uit te sluiten dat niet alleen boeren die terreur veroorzaken, lijkt het er wel op. Toch heeft het geen pas om de vinger naar ‘de boeren’ te wijzen. ‘De’ boeren bestaan sowieso niet. De sector is breed geschakeerd en het verzet tegen het stikstofbeleid eveneens. Heel wat boeren keuren acties als die op de snelwegen af.

Lees ook dit commentaar over het stikstofbeleid:Goed dat juist provincies volgende stap in stikstofkwestie moeten zetten

Dat het verzet tegen de kabinetsplannen ook buiten de landbouw wordt gesteund, is ook duidelijk. De omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken hangen tot in Duindorp in Den Haag. De burger versus de globalistische elite, heet het tot in Amerika toe.

Geweld toejuichen is ondermijning van de rechtsstaat

Klinkt heldhaftig, maar het is een stap terug in de tijd en een ondermijning van de rechtsstaat als groepen met gewelddadige acties hun gelijk denken te moeten halen. Ook zij die er geen afstand van nemen, maken zich schuldig aan die ondermijning. Normaal protest hoort bij een democratie en daar zijn voldoende mogelijkheden voor.

Tekst gaat verder onder tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lokaal, in provincies en in het parlement buigen betrokkenen en bestuurders zich al lange tijd over de vraag hoe de stikstofuitstoot omlaag te krijgen in samenspraak met de agrarische sector en andere betrokkenen. Dit is de enige manier om uiteindelijk tot breed geaccepteerd beleid te komen.

De veiligheid van het land is in het geding als burgers elkaar bedreigen

Geweld tegen de staat en dus tegen andere burgers leidt tot het tegendeel en kan vanuit geen enkele hoek worden geaccepteerd. Ook niet van de door sommigen op handen gedragen boeren. De veiligheid van het land is in het geding.

Dat Kamerleden – nu weer BBB-Kamerlid Caroline van der Plas – zich niet meer in het openbaar durven te vertonen wegens doodsbedreigingen, is een schandvlek voor de democratie. Dat bedreigde aannemers afzien van puin ruimen in opdracht van Rijkswaterstaat is dat eveneens.

Lees ook dit profiel over de toekomst van Caroline van der Plas: BBB kan blijvertje worden

Als de bedreigers vrijuit gaan, komt dit land in een gevaarlijke geweldspiraal terecht. Daar is boer noch burger mee gediend. Alleen oproerkraaiers van allerlei snit zullen hier blij mee zijn.

De politie moet alle middelen inzetten om de degenen die de rotzooi op de wegen en elders hebben gedumpt te achterhalen zodat justitie ze kan vervolgen. Ook op snelwegen hangen camera’s. Gebruik ze.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."