Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Goed dat juist provincies volgende stap in stikstofkwestie moeten zetten

15 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Om alles wat ze hebben betekend voor nationale economie en voedselvoorziening, en om wat ze nog steeds betekenen, verdienen boeren maatwerk. Daarom is het goed dat de provincie stikstof gaat ‘doen’, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Begin deze week was de kwestie ‘stikstof’ in de media teruggebracht tot overzichtelijke proporties. De aandacht ging vooral naar de verdeeldheid bij regeringspartij VVD, naar de vraag of je als boze boer mag demonstreren op het erf van de stikstofminister en uiteraard naar de boosheid van getroffen boeren zelf.

Deze overzichtelijkheid is goed verklaarbaar. Het stikstofdossier is rijk aan simplificaties, maar krankzinnig ingewikkeld. Vrijwel onmogelijk om in volle omvang over het voetlicht te brengen. Opdienen in behapbare brokjes is dan bijna onvermijdelijk. Maar die overzichtelijkheid is wel bedrieglijk.

Pijnlijkste deel van wat wel de ‘grote verbouwing’ wordt genoemd, treft boeren

Geen misverstand namelijk, over de grote impact van het kabinetsbesluit om de uitstoot van stikstof de komende jaren drastisch, in sommige gebieden zelfs dramatisch te verlagen. Wat daar plaatsgrijpt, is het pijnlijkste deel van wat wel de ‘grote verbouwing’ van Nederland heet. Die zal vele boerenbedrijven en -gezinnen diep treffen, en alle gemeenschappen en bedrijven die met hen samenhangen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.