Premium Lock De toekomst van Caroline van der Plas: BBB kan blijvertje worden

03 juli 2022Leestijd: 6 minuten
Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat over het stikstofbeleid. Foto: ANP BART MAAT

Na de presentatie van de omstreden stikstofplannen voor de agrarische sector groeit de partij BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas in de peilingen als kool. Nu zit ze met één zetel in de Kamer, maar virtueel scoort de partij al dubbele cijfers. Wat is de toekomst van het fenomeen uit Deventer en gaat ze iets tot stand brengen in de politiek? Populariteit is iets vluchtigs, schrijft Carla Joosten, maar BBB kan best een blijvertje zijn.

Het is geen nieuws dat Caroline van der Plas een wonder van heldere communicatie is. En juist op dit punt heeft het kabinet-Rutte IV gefaald. Na wekenlang coalitieoverleg over de stikstofcrisis was de energie blijkbaar op toen de stukken eindelijk rijp waren voor publicatie, waarop de blunder met de intussen fameuze kaart volgde.

Wie is de vrouw die zich zo ontspannen in al even ontspannen kleding beweegt tussen de gedresseerde politici van andere partijen, en gaat ze ook echt iets klaarspelen?

Van der Plas rijdt in een Suzuki, woont in Deventer in een rijtjeshuis met voor- en achtertuintje en beweegt zich in best wel vormeloze kleding frank en vrij in een wereld waarin menigeen een nettere versie van zichzelf etaleert. Uitgroei in haar kapsel. Doei! Detail in weken dat stikstof het land op zijn kop zet. Welk boek ze gaat lezen in de vakantie? Ze heeft geen tijd om boeken te lezen. De agenda blijft ook in het reces vollopen met afspraken.

Haar roem was haar al vooruit gesneld toen Caroline van der Plas in 2021 deelnam aan de verkiezingen van de Tweede Kamer. Ze was sinds 2015 erg actief op Twitter, waar ze met @Boerburgertweet boeren met filmpjes zelf hun verhaal liet vertellen. Ze gaf zelfs trainingen aan boeren. ‘Hoe communiceer je met de maatschappij? Vertel je verhaal, want anders doen anderen het voor je. Dan sta je al met 10-0 achter.’

Ze was na bijna twintig jaar algemene journalistiek in 2004 landbouwjournalist geworden. Schreef over de vleesindustrie, van slachterij tot verpakking en het product in de supermarkt, en over voedsel in het algemeen. Ze zag de agrarische sector in de verdrukking raken. En als je iets wilt veranderen, moet je de politiek in.

Zo geschiedde. Als @Lientje1967 regeert ze nu op Twitter en als leider van BBB staat ze in de politieke arena als de moeder overste van de boeren. Maar de aanhang gaat verder, want de partij staat in de peilingen intussen op dubbele cijfers. Ze is de zoveelste ‘buitenstaander’ die in Den Haag de gevestigde politieke partijen uitdaagt. Na Pim Fortuyn wel de origineelste.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw