Dreigende Lavrov bewijst succes van westerse wapens voor Oekraïne

22 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Het Amerikaanse wapensysteem HIMARS aan het werk. Foto: Riley Anfinson/US Marines/Planet Pix via ZUMA Press Wire

Dreigen met lange uitputtingsslag doet het Kremlin om het verenigde westerse front te breken, schrijft Robbert de Witt. Alleen volharding kan de Russische agressie beteugelen en Oekraïne redden.

Ook na vijf maanden oorlog, tienduizenden doden en miljoenen ontheemden blijft het gissen naar het doel dat Poetin nastreeft in Oekraïne. Aanvankelijk het demilitariseren en denazificeren van heel Oekraïne. Dat was geen succes: het Oekraïense verzet bleek te fel, en tactisch maakten de Russen grote fouten.

Vervolgens concentreerden de Russen zich op de oostelijke regio Donbas. Met een andere militaire tactiek: eerst alles platbombarderen, dan stapje voor stapje veroveren. Dat gebeurt met een allesvernietigende vuurkracht, waarbij Rusland elk mogelijk conventioneel wapen inzet dat het leger tot zijn beschikking heeft.

Moderne wapens uit het Westen geven Oekraïners zelfvertrouwen

Intussen doen de veel modernere wapens die de Oekraïners hebben gekregen van westerse landen (denk aan het geavanceerde Amerikaanse raketsysteem HIMARS) wel degelijk pijn. Het ene na het andere Russische wapendepot achter het front kwam binnen bereik en ging in vlammen op, net als commandocentra. Het geeft het Oekraïense leger zelfvertrouwen om tegenoffensieven te beginnen, zoals in het zuiden. En het vertraagt de Russische opmars.

Dan lijkt het vreemd dat Poetins secondant Sergej Lavrov de doelen voor de Russische invasie opnieuw heeft bijgesteld. In een interview met Ria Novosti en RT zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken deze week dat zijn land de gehele zuidelijke regio in handen wil krijgen. En als het Westen doorgaat met het leveren van moderne wapens aan Oekraïne, zal het ook daarbij niet blijven.

Signaal dat de Russen pijn lijden

Dreigen met een lange uitputtingsslag doet het Kremlin om het Westen te intimideren, om het verenigde front te breken. Om twijfel te zaaien over het nut van meer wapens, als die leiden tot verdere escalatie.

Maar het is dus ook een signaal dat de westerse wapens pijn doen bij de Russen. Alleen volharding kan de Russische agressie beteugelen en Oekraïne redden.