Kernwapens, daarmee wil Den Haag niets te maken hebben. De dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin maken alles anders. De NAVO bezint zich op een reactie.
De Amerikaanse president Bill Clinton introduceerde voor homoseksuelen in het Amerikaanse leger de doctrine Don’t ask, don’t tell. Je mocht het leger in, zolang je je geaardheid maar verborgen hield. Tegelijk mochten leidinggevenden er geen onderzoek naar doen. Schijnheilig natuurlijk, maar als het gaat om de rol van kernwapens, hanteerden Haagse politici dezelfde doctrine. Ze wilden er geen gedoe over en niets over horen: Don’t ask, don’t tell.
Politici van alle serieuze partijen liepen er met een grote bocht omheen. Iedereen wist waar de kernwapens lagen, maar zodra je als journalist op de bewuste basis kwam, kreeg je vrij indringend te horen dat jouw artikel niet ‘daarover’ ging. Ook hoge officieren gingen vragen over kernwapens uit de weg. Hoofdschuddend: ‘Niet voor uw artikel.’ Het onderwerp was taboe en slechts een enkeling vertelde waar het op stond.
Taboe op kernwapens werd in 2016 doorbroken
Lees ook dit interview met Tom Middendorp: Klimaatgeneraal Middendorp: ‘Kernenergie, ook om militaire redenen’
In 2016, op de terugreis van een veiligheidsconferentie in Canada, zei toenmalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp tegen EW dat zo zwaar op de gewone strijdkrachten was bezuinigd, dat de NAVO in een conflict met de Russen sneller naar kernwapens zou moeten grijpen: ‘De afschrikking met conventionele wapens is verminderd. Er ontbreken treden op de escalatieladder. De atoomdrempel is nu lager.’
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.