Verhaal van de week Premium Corner

Hoe Poetin de atoomdrempel kan passeren

16 juni 2022Leestijd: 11 minuten

Kernwapens, daarmee wil Den Haag niets te maken hebben. De dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin maken alles anders. De NAVO bezint zich op een reactie.

De Amerikaanse president Bill Clinton introduceerde voor homoseksuelen in het Amerikaanse leger de doctrine Don’t ask, don’t tell. Je mocht het leger in, zolang je je geaardheid maar verborgen hield. Tegelijk mochten leidinggevenden er geen onderzoek naar doen. Schijnheilig natuurlijk, maar als het gaat om de rol van kernwapens, hanteerden Haagse politici dezelfde doctrine. Ze wilden er geen gedoe over en niets over horen: Don’t ask, don’t tell.

Politici van alle serieuze partijen liepen er met een grote bocht omheen. Iedereen wist waar de kernwapens lagen, maar zodra je als journalist op de bewuste basis kwam, kreeg je vrij indringend te horen dat jouw artikel niet ‘daarover’ ging. Ook hoge officieren gingen vragen over kernwapens uit de weg. Hoofdschuddend: ‘Niet voor uw artikel.’ Het onderwerp was taboe en slechts een enkeling vertelde waar het op stond.

Taboe op kernwapens werd in 2016 doorbroken

In 2016, op de terugreis van een veiligheidsconferentie in Canada, zei toenmalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp tegen EW dat zo zwaar op de gewone strijdkrachten was bezuinigd, dat de NAVO in een conflict met de Russen sneller naar kernwapens zou moeten grijpen: ‘De afschrikking met conventionele wapens is verminderd. Er ontbreken treden op de escalatieladder. De atoomdrempel is nu lager.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.