Victor Pak

Liz Cheney is een echte Amerikaanse held

18 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Het is lastig om Amerikaanse helden eenduidig te definiëren doordat ze zulke uiteenlopende kenmerken hebben. Maar vaststaat dat Liz Cheney een Amerikaanse held is, schrijft Victor Pak. Door de schokkende onthullingen die zij presenteert in de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Wat definieert een Amerikaanse held? Het antwoord op die vraag bleef lang vaag. In de Verenigde Staten zelf zijn natuurlijk aanwijzingen te vinden voor het antwoord, zoals bij Mount Rushmore, waar de staatslieden George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln worden vereerd. Nabij de National Mall in Washington D.C. is Lincoln opnieuw te vinden, net als George Mason, Franklin D. Roosevelt, Martin Luther King Jr. en opnieuw Jefferson.

Presidenten en First Lady’s scoren altijd goed in de heldenlijstjes

Het helpt president te zijn (geweest) om een Amerikaanse held te worden. Dat blijkt ook uit peilingen van Gallup. Sinds 1946 vraagt het onderzoeksbureau jaarlijks welke levende Amerikaan bewondering opwekt bij het Amerikaanse volk. Bij de mannen scoren zittend of voormalig presidenten altijd goed. Alleen generaal Douglas MacArthur, minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en paus Johannes Paulus II gingen als niet-president strijken met de eer. Bij de vrouwen won meestal een First Lady, onder wie Eleanor Roosevelt en Nancy Reagan.

Uit wetenschappelijk onderzoek in 2008 kwam een rij eigenschappen van de Amerikaanse held naar voren. Na ondervraging van duizenden Amerikanen bleek dat hun helden strijden voor burgerrechten, ellende verlichten, onrechtvaardigheid rechtzetten en vrijheid promoten.

Heldenverering is ongemakkelijk in het democratische Amerika

Ondanks al dat onderzoek blijft de Amerikaanse heldenverering iets ongemakkelijks hebben. Amerikanen koesteren patriottisme, maar het past niet bij de democratische traditie van het land om één persoon alle eer te geven. Dat schreef Alexis de Tocqueville al in zijn befaamde boek Over de democratie in Amerika. De gemeenschap vormt de kracht van de Verenigde Staten.

Om de Amerikaanse helden toch te eren, wilde voormalig president Donald Trump een beeldentuin inrichten. Aanvankelijk had hij een lijst met 31 namen, die later uitgroeide tot 244 Amerikaanse helden: van rechter aan het Hooggerechtshof Antonin Scalia tot vliegende pionier Amelia Earhart.

Onderzoekscommissie naar 6 januari 2021 is van groot belang

President Joe Biden trok het voorstel in. Zonde, want op de lange lijst stond voor iedere Amerikaan, ongeacht zijn of haar politieke voorkeur, wel een held. Bovendien had Biden zelf namen kunnen toevoegen. Hedendaagse helden, zoals Liz Cheney. De Republikeinse uit Wyoming symboliseert alle deugden van Amerikaanse helden zoals wetenschappers die in 2008 formuleerden.

Als lid van de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool strijdt ze voor waarheidsvinding. Met haar mede-commissieleden legt zij het verhaal achter de bestorming bloot, inclusief de rol daarin van toenmalig president Trump. Terwijl haar zeven Democratische collega’s daarvoor alle lof ontvangen, legt Cheney haar toekomst in de waagschaal. Haar Republikeinse collega in de commissie, Adam Kinzinger, heeft zijn vertrek uit de politiek al aangekondigd.

Politieke strijd kan Cheney de kop kosten

Cheney vecht door, ook tegen het verzet in haar eigen partij. ‘Tegen mijn Republikeinse collega’s die het onverdedigbare verdedigen heb ik te zeggen: “Op een dag is Donald Trump verdwenen, maar jullie schande zal altijd blijven bestaan”,’ sprak Cheney op de openbare hoorzitting van 9 juni.

Trump heeft inmiddels wraak gezworen. Hij voert intensief campagne voor een tegenkandidaat van Cheney bij de Republikeinse voorverkiezingen in Wyoming op 16 augustus. In een recente peiling staat ze er slecht voor: haar opponent Harriet Wageman leidt met in elk geval 30 procentpunt. Een nederlaag zou de heroïsche strijd van Cheney zomaar kunnen afbreken. Een gooi naar het presidentschap in 2024 sluit ze nog niet uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.