Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Kaag is personificatie van prietpraat over moreel leiderschap

22 april 2022Leestijd: 4 minuten

Toen Mark Rutte (VVD) op 1 april 2021 besloot niet op te stappen, zei D66-leider Sigrid Kaag dat ze ‘een ander mens’ was dan hij en een ander besluit zou hebben genomen. Maar door te verzuimen daadkrachtig op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag in haar partij, bewijst Kaag opnieuw dat haar nieuwe, morele leiderschap een lege huls is, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Sigrid Kaag claimde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen het morele leiderschap. Een jaar na de verkiezingen blijkt Kaag niet in staat te zijn om partijvraagstukken op een verantwoorde wijze te beslechten. Kort na de verkiezingen moest Kamerlid Sidney Smeets opstappen wegens ongewenste contacten met minderjarigen. Daarna beloofde Kaag dat zij niet samen met VVD-leider Mark Rutte in een kabinet zou zitten, omdat zij (moreel) ‘een ander mens’ is.

Die andere mens blijkt een politicus met weinig empathisch vermogen. Kaag is een ander mens. Ik zal maar met deur in huis vallen: D66 bood en biedt geen condities voor enige serieuze vorm van moraal. D66 is een libertijnse partij en terecht meende Smeets een D66’er in hart en nieren te zijn.

Thom de Graaf en Pechtold verdedigden ‘integere man’ Van Drimmelen

Al tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kampte D66 met nog een vraagstuk, namelijk misdragingen van D66-prominent Frans van Drimmelen. Van Drimmelen is een lobbyist en een D66-strateeg. Ook een aantal jaar eerder werd al over hem geklaagd. Maar Thom de Graaf en Alexander Pechtold verdedigden hem tijdens een D66-congres: ‘Van Drimmelen is een integere man.’ De integere man was en is een top-lobbyist. Een partij die het moreel leiderschap en zuiverheid propageert en claimt, moet toch weten dat de combinatie van top-lobbyist en partijstrateeg een problematische functie oplevert.

De Volkskrant kwam met de onthullingen over het gedrag van Van Drimmelen, machtsmisbruik, intimidatie en stalking. Allemaal ernstige feiten die een moreel gedreven partij met moreel leiderschap niet zou moeten tolereren. Kaag heeft tot nu altijd volgehouden dat zij daarvan niet op de hoogte was, aldus de Volkskrant. En nu blijkt dat zij al een jaar geleden op de hoogte was gebracht van deze voor D66 pijnlijke kwestie. Een van de slachtoffers had zelfs een aantal keer met haar contact opgenomen.

Kaag is zeker ander mens, maar niet verheven mens of moreel leider

De heilige Kaag kan in het belang van macht, de eigen machtsdorst, volhouden dat zij het niet wist, terwijl zij het wel degelijk wist. Ook beweerde zij het vertrouwelijke deel van het rapport niet te kennen. Maar nu moet zij erkennen dat ‘zij er door het slachtoffer van de gedragingen al in april 2021 per sms op werd gewezen dat in het vertrouwelijke deel van het rapport een andere conclusie werd getrokken dan in het geopenbaarde deel’. Precies in april 2021 kwam Kaag tot de ontdekking dat zij een ander mens (met moreel leiderschap) is dan de rest (en vooral Mark Rutte). Zij is zeker een ander mens, maar niet een verheven mens of een moreel leider.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.