Philip van Tijn Premium Corner

Hoe de politiek reageert op de landing van Russische paratroepen in Nederland

03 april 2022Leestijd: 4 minuten

Hoe zou de politiek reageren als het Russische leger Nederland via de lucht binnenvalt? Philip van Tijn doet in een wrang sprookje een poging om de respons van Koning, kabinet en Tweede Kamer te voorspellen.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Het ondenkbare is dan toch gebeurd. In het holst van de nacht kwam een Russische luchtvloot van diverse kanten over zee Nederland ingevlogen, niet opgemerkt door de radar van de NAVO, omdat deze alleen op het Oosten was gericht. De Russische paratroepen, een oranje Z op de borst, bezetten onmiddellijk de strategische punten: de Zuidas en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, de Keukenhof in Lisse, de Efteling in Kaatsheuvel, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, de Rotterdamse containerhaven en het circuit van Zandvoort.

Het regeringsvliegtuig, de PH-GOV, wist nog net op tijd koers te zetten naar Londen, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal de Koning terugkeren nadat hij als piloot zijn gezin heeft weggebracht, omdat hij onder de zestig is en dus voor dienstplicht kan worden opgeroepen.

‘Was mijn overgrootmoeder maar een man geweest,’ schijnt hij te hebben verzucht.

Op naar een Nog Gewichtiger Coördinator

De inval van de Russen kwam niet voor iedereen als een totale verrassing. Tijdens een tumultueus debat, nog maar enkele dagen eerder, had Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt gevraagd of er plannen gereedlagen voor het geval de Russen Nederland zouden aanvallen. De Tweede Kamer barstte uit in een onbedaarlijk gelach, waarna minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) proestend zei dat hij tegen die tijd een Nog Gewichtiger Coördinator zou aantrekken.


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is sinds de Russische inval wereldwijd uitgegroeid tot een held. Lees in het omslagverhaal deze week hoe een voormalige komiek in slechts drie jaar de perfecte oorlogspresident werd.

Vervolgens beloofde minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) in zo’n situatie haar belangrijke contacten bij Unicef om hulp te vragen, waarna haar partijgenoot en collega op Defensie Kajsa Ollongren niet kon achterblijven en toezegde de hele operationele krijgsmacht, bestaande uit één bataljon, te zullen inzetten. Of de inmiddels geleverde F-35’s konden worden ingezet wist zij niet, want de bediening bleek een stuk ingewikkelder dan die van de F-16’s, zo had ze begrepen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei concluderend dat er nog veel ‘strak getrokken’ moest worden, waarna Hoekstra woedend interrumpeerde: ‘Die was van mij. Dat zeiden we bij McKinsey altijd!’, waarna de premier zei dat het hem speet, ook al omdat ‘strak trekken’ natuurlijk niet tot de liberale beginselen behoort.

Premier Rutte benoemde een nieuwe generale staf

Maar dat was toen: nu ging het om het echie. In het Journaal van 13.00 uur verscheen de premier – op de fiets, maar zonder appeltje. Toen hij zijn jack opende, bleek daaronder geen maatpak te zitten, meer een legergroen truitje. Ook had hij zijn baard van die ochtend laten staan. Tegenover een van de sterverslaggevers van het Binnenhof en omstreken karakteriseerde hij de situatie als ‘hopeloos, maar niet ernstig’. ‘En als historicus geef ik daar een knipoog bij.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.