Premium Lock Koning Willem-Alexander moet premier worden

26 maart 2022Leestijd: 5 minuten
Koning Willem-Alexander bij zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking op de Dam op 4 mei 2020. Foto: ANP ROYAL IMAGES REMKO DE WAAL

De Koning neemt Oekraïense vluchtelingen op omdat hij een ereschuld wil inlossen, schrijft Zihni Özdil. Als het koningshuis een politieke partij zou beginnen, zou Özdil er stante pede op stemmen.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Elke Nederlandse progressieve liberaal is in zijn jonge, radicale jaren een republikein. Ik was dat in elk geval wel. Het idee erachter klinkt redelijk: macht zou niet via erfopvolging tot stand moeten komen. Dat strookt niet met de democratische beginselen.

Maar waarvoor ik in mijn jonge jaren te weinig oog had, was dat de Nederlandse democratie niet helemaal zuiver werkt. Neem de Tweede Kamer. Geen land met zulke dichtgetimmerde Regeerakkoorden en zo’n harde ‘fractiediscipline’ als Nederland. Hierdoor raken de belangen van de Nederlanders niet zelden ondergeschikt  aan deze of gene lobby met toegang tot de regering.

Zoektocht naar de Nederlandse identiteit

Voor de rest mag je in de Nederlandse politiek eigenlijk geen enkel idee of vergezicht neerzetten zonder doorberekening. Onze democratie is verworden tot een wedstrijdje vliegen afvangen over koopkrachtplaatjes en ‘begrotingssystematiek’.

Lees ook deze column van Geerten Waling: Nederlandse identiteit komt goed van pas

Identiteit

Mijn visie op de Nederlandse politiek is daarom, door schade en schande, veranderd. Nederland heeft dringend behoefte aan mensen die de zielloze trap van onze democratie van bovenaf schoonvegen.

‘Zo’n zeven jaar geleden begon mijn zoektocht naar de Nederlandse identiteit,’ zei koningin Máxima in 2007, toen nog prinses. ‘Maar “de” Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden.’ Een storm van verontwaardiging stak op. Voor het eerst was er kritiek op de tot dan toe zeer populaire echtgenote van prins Willem-Alexander, vooral geuit door zelfbenoemde ‘patriotten’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw