Premium Lock Bitcoin versmelt met financieel stelsel

12 januari 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: iStock

Bitcoin staat al lang niet meer zo los van het officiële financiële stelsel, schrijft Nicolette van den Hout.

De koers van de grootste en populairste cryptomunt bitcoin schommelt de afgelopen maanden flink. Van 3 op 4 december kreeg de munt de grootste klap. Toen daalde de waarde van 50.488 euro naar 41.963 euro. Sindsdien krabbelt bitcoin steeds wat op, om vervolgens verder weg te zakken. Op 10 januari was de koers gedaald naar 36.740 euro. Niks nieuws, toch? De koers van cryptomunten is nu eenmaal volatiel. Toch is er een verandering gaande.

Luister ook de podcast met auteur Nicolette van den Hout (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Cryptovaluta hebben veel aanhangers die er een nieuw digitaal geldsysteem in zien. Een systeem dat losstaat van het bestaande financiële stelsel, los van politieke invloeden, centrale banken en overheden. Maar ruim dertien jaar na zijn oprichting raakt bitcoin steeds meer verweven met het traditionele financiële stelsel.

Institutionele beleggers stappen in

Zo zijn ook institutionele beleggers in cryptomunten gestapt. Voorbeelden zijn de zakenbanken Citibank en JPMorgan, de grootste vermogensbeheerder ter wereld BlackRock en vermogensgigant Fidelity Investments. Ook pensioenfondsen stappen in, zoals het Australische Rest Super. De verweving gaat verder via creditcards, waaronder die van Visa, die betalingen in cryptomunten omzet in dollars of euro’s.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.