Nee, er wordt helemaal niet bezuinigd op de zorg

16 december 2021Leestijd: 2 minuten
Verpleegkundigen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Oppositiepartijen vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat in het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord ‘bezuinigingen’ op de zorg worden aangekondigd. Maar er wordt helemaal niet bezuinigd, er worden grenzen gesteld aan de groei van de zorgkosten. En dat is goed nieuws, schrijft Marieke ten Katen.

PvdA-leider Lilianne Ploumen noemde het woensdag 15 december ‘onbegrijpelijk’ dat het nieuwe kabinet 5 miljard euro ‘bezuinigt’ op de zorg. Lilian Marijnissen van de SP sprak van ‘een mes in de rug’ van de sector die tijdens de coronacrisis zo hard heeft gewerkt en PVV-leider Geert Wilders is zich ‘helemaal kapot geschrokken’ dat het kabinet ‘structureel 5 miljard’ wil gaan ‘bezuinigen’ op de zorg.

Uitgaven aan zorg groeien jaar op jaar, ook bij plannen nieuw kabinet

Politiek moet keuzes maken in de gezondheidszorg, schreef Carla Joosten in maart

Maar er is helemaal geen sprake van bezuinigingen. De uitgaven aan de zorg groeien jaar op jaar en ook in de plannen van het nieuwe kabinet blijft ruimte voor een groei van ruim
1 miljard euro per jaar. Wat het coalitieakkoord beoogt, is ingrijpen in het ‘basispad’. Oftewel, het afremmen van de verwachte groei van de zorguitgaven de komende jaren.

En dat is hard nodig. Want als de overheid de zorg ongebreideld zou laten doorgroeien, zou al snel een ‘onhoudbare’ situatie ontstaan, zo waarschuwde onder meer de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid recent maar weer eens. Niet alleen op financieel gebied, maar ook qua personele bezetting is dit niet haalbaar.

‘Koekoeksjong’ moet niet alle ruimte voor belangrijke zaken opslokken

Het is dan ook goed nieuws dat het kabinet onder meer wil inzetten op ‘passende zorg’ (lees: het voorkomen van overbehandeling) en het scheiden van wonen en zorg (lees: verpleeghuisbewoners bijvoorbeeld moeten meer zelf gaan betalen voor hun woonkosten). Het is de enige manier om te voorkomen dat het ‘koekoeksjong’ binnen de overheidsuitgaven – zoals de zorg nog weleens wordt genoemd – geen ruimte meer overlaat voor andere belangrijke zaken als onderwijs en defensie.