Premium Lock Baudet heeft volste recht op smakeloze vergelijkingen

17 december 2021Leestijd: 3 minuten
Thierry Baudet komt met zijn advocaat Gerard Spong aan bij de rechtbank Amsterdam. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Onrustbarend weinig protesten klinken nadat Thierry Baudet deze week een kort geding had verloren. Het vonnis van de rechter betekent een principieel bedenkelijke inperking van de vrijheid van meningsuiting met praktisch nadelige gevolgen, schrijft Gerry van der List.

Thierry Baudet radicaliseert in hoog tempo. De door de voorman van Forum voor Democratie gemaakte vergelijking van ongevaccineerden nu en Joden vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt een stuitend voorbeeld. Ook wie grote bezwaren koestert tegen het coronabeleid van de overheid, zou moeten beseffen dat het onvergelijkbaar is met het nationaal-socialistische streven een volk uit te roeien.

Mike Godwin heeft weleens een wet geformuleerd over de debatcultuur op internet. Als discussies online lang doorgaan, zo signaleerde de Amerikaanse advocaat, wordt het zeer waarschijnlijk dat een vergelijking wordt gemaakt met nazi’s of Adolf Hitler. Helaas zien we ‘Godwins’ ook steeds meer buiten de sociale media opduiken.

Vonnis van de rechter kan antisemitisme aanwakkeren

Het is lastig om vast te stellen wat het beste antwoord is op de coronaretoriek van Baudet. Hem negeren en in zijn sop gaar laten koken? Of hem stevig van repliek dienen door middel van historisch onderricht? Heel onverstandig is in elk geval hem via het gerecht de mond snoeren. Betreurenswaardig is daarom een uitspraak in een kort geding deze week. De Amsterdamse rechtbank eiste dat Baudet berichten zou verwijderen waarin hij ongevaccineerden de nieuwe Joden noemt en voorstanders van het coronabeleid uitmaakt voor nazi’s en NSB’ers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw