Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Waarom 3G mijn voorkeur heeft boven 2G om coronawinter door te komen

19 november 2021Leestijd: 4 minuten

Hoe komen we met razendsnel stijgende besmettingscijfers de coronawinter door? Afshin Ellian analyseert de opties 1G (iedereen testen voor toegang), 2G (toegang voor wie is gevaccineerd of genezen) en 3G (toegang voor wie is gevaccineerd, genezen of getest) en pleit voor de laatste optie, mits streng wordt gehandhaafd.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Sinds maart 2020 leven we feitelijk in een noodtoestand. Het economisch en maatschappelijk verkeer worden beheerst door coronaregels. De anderhalvemetersamenleving verandert nu in een G-samenleving: gevaccineerd, genezen of getest. Het vaccineren van de bevolking is alleen in de rijke landen op grote schaal gebeurd. De rest van de wereld snakt naar vaccinatie. En nog steeds is onduidelijk hoe de strijd tegen het coronavirus in de komende maanden zal verlopen.

Vaccinatie biedt perspectief en een uitweg uit de coronacrisis. Cijfers bevestigen het beeld dat grootschalige vaccinatie het aantal  ernstig zieken, IC-opnamen en COVID-19-doden significant heeft doen afnemen. Eigenlijk komen op dit moment voornamelijk niet-gevaccineerden met ernstige klachten in het ziekenhuis terecht. Er zijn ook gevaccineerden in het ziekenhuis opgenomen, maar ze belanden in de regel niet op een intensieve zorgafdeling. Overigens verhinderen bij deze laatste groep vaak andere gezondheidsproblemen de werking van het vaccin tegen het coronavirus.

Massale vaccinatie nog steeds belangrijkste wapen tegen coronavirus

Studies over vaccinatie in Israël en in andere landen bewijzen dat inenten werkt. Massale vaccinatie is dus nog steeds het belangrijkste strategische wapen tegen het coronavirus. Ondanks het vaccinatiebeleid zijn er wel nog steeds kwetsbare groepen: mensen met een verminderd immuunsysteem of kankerpatiënten. In Nederland gaat het om tienduizenden mensen. Moet de noodtoestand in volle omvang worden toegepast om de meest kwetsbaren te beschermen?

Ook zonder een algehele noodtoestand kunnen deze kwetsbare groepen worden beschermd. Maar dat ligt aan ons, aan ons gedrag en aan de mate van verantwoordelijkheid die wij met zijn allen willen nemen. Ook moet worden gezorgd dat zorginstellingen niet onder druk komen te staan. Als de zorg onder druk staat, zullen niet-COVID-19-patiënten met een ernstige aandoening in de problemen komen.

Momenteel is meer dan 80 procent van de Nederlandse bevolking gevaccineerd. Ruim 1,5 miljoen inwoners zijn niet gevaccineerd. Afgezien van een kleine groep  voor wie een vaccinatie om medische redenen niet mogelijk of überhaupt niet effectief is, kiest de rest er bewust voor om zich niet te laten vaccineren.

Vaccinatiediscussie zet collectieve solidariteit onder druk

De strijd tegen het coronavirus begon met een duidelijk uitgangspunt: solidariteit. Zonder solidariteit zouden we deze strijd niet winnen. Het vaccinatiebeleid heeft een hardnekkig scheurtje teweeggebracht in het fundament van de collectieve solidariteit. We zien hier twee tegengestelde stellingen:

  1. Het beschermingsargument: de ongevaccineerden besmetten sneller en effectiever anderen en komen zelf massaal in het ziekenhuis terecht.
  2. Het verontwaardigingsargument: de ongevaccineerden beperken de vrijheid van de gevaccineerden.

Is er een redelijke uitweg? Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik, net als velen, het antwoord op deze vraag niet makkelijk vind. Nog steeds vind ik dat de meerderheid solidair moet blijven met de minderheid. In elk geval moet de meerderheid de veiligheid en vrijheid van de minderheid waarborgen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.