Marieke ten Katen Premium Corner

Beschuldigende vinger naar ongevaccineerden is te makkelijk

20 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Nu de ziekenhuizen weer vol stromen, wijzen velen met de beschuldigende vinger naar ongevaccineerden. Maar dat is te makkelijk en bovendien niet nuttig, schrijft Marieke ten Katen. Iedereen kan z’n steentje bijdragen.

Dat er dit najaar een opleving van het coronavirus aan zat te komen, lag in de lijn der verwachting. Het Outbreak Management Team (OMT) schetste in zijn advies van 11 oktober zelfs ‘een ongunstiger beeld voor de komende herfst- en wintermaanden dan eerder gemodelleerd’. Volgens het OMT moet rekening worden gehouden met ‘een forse toename van ziekenhuis- en IC-opnames’. Die stijging is inmiddels ingezet, wat leidt tot problemen in sommige ziekenhuizen.

Lees ook dit omslagverhaal: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Vorig jaar kwam veel reguliere zorg stil te liggen en ook nu worden patiënten afgebeld die eindelijk voor ‘inhaalzorg’ stonden ingepland. Vooral ongevaccineerden bezetten met COVID-19 bedden in het ziekenhuis. De ongemakkelijke discussie die zich dan ook aandient, is: moeten ziekenhuizen ongevaccineerden nog wel helpen? Zou het niet logischer zijn te zeggen dat er, nu de druk op de ziekenhuizen weer toeneemt, simpelweg geen plek voor hen is? Ze kozen er immers zelf voor het vaccin niet te nemen. Eigen schuld, dikke bult.

‘Heel erg veel vermijdbare zorg’ op de IC

Maar in het ziekenhuis vallen meer patiënten in deze categorie van ‘vermijdbare zorg’, zoals dat heet. Op de IC liggen doorgaans ‘heel erg veel’ mensen die ‘iets onverstandigs hebben gedaan’, zegt Diederik van Dijk, hoofd Intensive Care van het UMC Utrecht, in de podcast De Dag van NPO Radio 1. Mensen die bijvoorbeeld roekeloos hebben gereden, veel te veel hebben gedronken of een levensbedreigende bijwerking hebben gekregen van een pilletje xtc. Die krijgen net zo goed zorg als degenen die daar door een speling van het lot belanden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.