Verhaal van de week Premium Corner

Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

22 september 2021Leestijd: 10 minuten

Al sinds het begin van de coronacrisis staat de capaciteit van de intensive care ter discussie. Moet die worden uitgebreid, en zo ja: hoe dan? Zeven vragen en antwoorden.

Maandenlang waren de cijfers van de ziekenhuis­opnames en de bezetting van de intensive care-afdelingen de grimmige maatstaven van de coronacrisis. Dat Nederland niet voldoende capaciteit had om zijn eigen patiënten de juiste zorg te bieden en naar Duitsland moest uitwijken, was volgens velen het bewijs dat de zorg hier volledig kapot was gesaneerd.

Al snel gingen stemmen op om het aantal IC-bedden niet alleen tijdelijk snel te verhogen om de coronapiek op te vangen, maar die capaciteit ook structureel op te schalen. Van de 1.150 IC-bedden die er vóór de pandemie waren, naar 1.700 (deels flexibele) bedden vanaf het najaar van 2020.

Luister ook de podcast met Marieke ten Katen (Tekst gaat hieronder verder):

Anderhalf jaar na het eerste coronageval in Nederland is van die ambitie nog niets terechtgekomen. Er is discussie over waar het geld vandaan moet komen, hoe je voldoende verpleegkundigen opleidt en vasthoudt, en misschien wel het belangrijkste: de vraag is of zoveel meer IC-bedden wel de oplossing zijn.

Een blik op de IC-capaciteit in Nederland, in zeven vragen en antwoorden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.