Marijn Jongsma Premium Corner

Groen beleggen klimt uit de wildwest-fase, naarmate milieurisico een financieel risico wordt

28 augustus 2021Leestijd: 3 minuten

Maatschappelijk verantwoord beleggen staat nog in de kinderschoenen. Tegelijkertijd gaat er heel veel geld naartoe. Die combinatie leidt onherroepelijk tot misstanden, schrijft Marijn Jongsma.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal onderzoekt de Amerikaanse beurswaakhond SEC de verzelfstandigde vermogensbeheertak van Deutsche Bank, DWS. Inzet: worden de beloften op het gebied van duurzaam beleggen wel waargemaakt?

Lange traditie of goede sier

Volgens interne mails zou slechts een klein deel van het vermogen zijn gescreend op ESG-criteria. Deze afkorting staat voor ecologisch, sociaal en goed bestuur (‘governance’), de drie pijlers onder maatschappelijk verantwoord beleggen.  Hoofd duurzaamheid Desiree Fixler werd afgelopen april ontslagen (minder dan een jaar naar haar aanstelling), naar verluidt omdat ze bij een presentatie voor de raad van bestuur zei dat de ambities van DWS op ESG-gebied vooral goede sier zijn.

Lees ook het omslagverhaal van deze week

Kritisch kapitaal: waarom aandeelhouders activistischer worden

DWS wil  geen commentaar geven op de zaak zelf (de SEC evenmin), wel worden de aantijgingen van ‘een voormalige werknemer’ verworpen. De vermogensbeheerder heeft naar eigen zeggen een ‘lange traditie van duurzaam en verantwoord beleggen’.

Groen beleggen is
een groeimarkt

Voor DWS is de schade nu al groot. Het aandeel verloor deze week ruim 14 procent. Of het tot leedvermaak bij concurrenten zal leiden? Waarschijnlijk niet. Ze zullen eerder iedereen bijeenroepen: hoe hard zijn ónze ESG-claims eigenlijk?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.