Philip van Tijn Premium Corner

Na slavernij-excuses Halsema kan sorry voor Jodenvervolging niet uitblijven

04 juli 2021

Femke Halsema bood in een emotionele toespraak haar excuses aan voor de rol van het bestuur van de hoofdstad in de slavernij. Volgens haar staat dit stadsbestuur in een ‘ononderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers’. De nog altijd niet gemaakte Amsterdamse excuses voor de Jodenvervolging zullen snel volgen, denkt Philip van Tijn.

Over burgemeester Halsema mag je geen onaardig of kwaad woord meer zeggen, over staatsvrouw Sigrid Kaag en superminister Kajsa Ollongren trouwens ook niet. Als je dat doet, ga je je te buiten aan vrouwenhaat, en dat wil niemand toch? Dus laat ik beginnen met te zeggen dat Femke Halsema een prachtige speech hield op 1 juli, liever gezegd op Keti Koti.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Voor de enkeling die het Sranantongo niet machtig is (nóg niet, want er zal binnenkort een petitie komen om deze Creoolse taal tot tweede officiële taal van Nederland te maken): dat betekent Ketenen gebroken en die term heeft natuurlijk betrekking op de afschaffing van de slavernij in 1863. De enige keer in de wereldgeschiedenis dat de slavernij officieel is afgeschaft, niet alleen in Suriname en op de Antillen maar in alle landen waar het Westen het voor het zeggen had.

De historicus Karwan Fatah-Black, die te pas en te onpas zijn licht over dit thema mag laten schijnen, denkt daar een slagje anders over. ‘In de afgelopen 250 jaar is slavernij overal ter wereld afgeschaft en verboden,’ schrijft hij in de NRC, de voormalige ‘slijpsteen van de geest‘. Op de Filipijnse slavinnen in de Arabische landen, de bouwvakkers van de stadions in Qatar, de Oeigoeren, de Noord-Koreanen, de Jezidi-vrouwen, de naaisters van onze goedkope kleren en nog naar beste schatting 40 miljoen andere hedendaagse slaven en dwangarbeiders en 150 miljoen slachtoffers van kinderarbeid na, heeft de Leidse bolleboos helemaal gelijk. Hij heeft het zelfs over een ‘categorische afschaffing’, dus wie ben ik om daaraan te twijfelen?

Gelukkig, geen levende Amsterdammer is schuldig aan de slavernij

Terug naar burgemeester Halsema en haar emotionele speech over de gebroken ketenen, zelf gevangen in haar prachtige Amsterdamse ambtsketen en zich zichtbaar bewust van de betekenis van het moment en het belang van haar speech. Het was geen absolute verrassing dat haar speech culmineerde in het aanbieden van excuses voor de rol van Amsterdam bij de ‘betrokkenheid bij de commerciële koloniale slavernij’.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Mooi, die Amsterdamse excuses. Neem nu de tijd voor nationale stappen

Een zucht van verlichting was hoorbaar op de Dam en het Leidseplein toen zij verklaarde dat ‘geen enkele nu levende Amsterdammer schuld heeft aan het verleden’. De excuses bood zij aan namens het huidige college van burgemeester en wethouders, want ‘dit stadsbestuur staat in een ononderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers’. (Dit is niet het moment voor taalkundige haarkloverijen, dus geen commentaar op ‘dit stadsbestuur’ en ‘haar’, maar proef deze bekenteniszin even goed op de tong; ik kom erop terug.)

Fijn, ook Akwasi is tevreden

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.