Premium Lock ‘Wie Sylvana niet kent, ziet een bitch met een grote mond’

12 juli 2021Leestijd: 9 minuten
Kenneth Leeuwin en Sylvana Simons. Foto: Rob Godfried

Het kersverse Tweede Kamerlid Sylvana Simons (50) van BIJ1 en voormalig wereldkampioen karate Kenneth Leeuwin (60) hebben dezelfde vader. Dubbelportret van twee geboren vechters.

Als jochie van elf jaar redde Kenneth Leeuwin in hun geboorteland Suriname het leven van zijn zusje Sylvana Simons. In een onbewaakt moment liep de eenjarige Sylvana de rijweg op. Hij kon haar nog net weggrissen voor een aanstormende auto.

Sylvana Hildegard Simons (Paramaribo, 1971) maakte ­programma’s voor diverse omroepen. In 2016 ging ze de politiek in. Haar broer Kenneth Leeuwin (Paramaribo, 1961) was wereldkampioen karate en heeft in Haarlem een sportschool.

Sylvana: ‘Mijn moeder zei dat ik haast had. Ik ben twee maanden te vroeg geboren en mat amper 30 centimeter. Maar alles zat erop en eraan. De gynaecoloog zei tegen mijn moeder: “Nou mevrouw, ze doet het, neemt u haar maar mee.” Een paar uur later stond mijn moeder met mij op het balkon het defilé in Paramaribo te bekijken, want ik ben geboren op de verjaardag van Beatrix, op 31 januari.’

Kenneth: ‘Ze was zo klein. Ik zei tegen haar moeder dat ze net een pop leek. Wij groeiden in het begin samen op. Voor mij was haar moeder misschien wel liever dan mijn eigen moeder.’

Broer en zus lijken uit één mond te spreken

Decor van het tweegesprek is de fraaie lounge van de sportschool van Kenneth Leeuwin in Haarlem, in een voormalig schoolgebouw. Veel hout, een bar, leren banken, een lange houten tafel, Marokkaanse lampen, boeken.

Broer en zus lijken uit één mond te spreken: voortdurend maken ze elkaars zinnen af in exact dezelfde woorden. In 2005 publiceerden ze samen In balans, een boek over het evenwicht tussen ­lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Kenneth: ‘Sylvana is een fighter. Ik heb precies hetzelfde. Als het met het Nederlands karateteam in een wedstrijd 4 tegen 4 stond, moest ik voor de tweede keer de mat op. Ik was middengewicht, maar had dan nog steeds strijdlust.’

Sylvana ziet in Kenneth de persoon die ze graag zou willen zijn. ‘Hij heeft zijn fysieke kracht in zijn carrière ingezet, maar is een van de meest liefdevolle en zorgzame mensen die ik ken. In welke gym kun je in een hangmat liggen, een boek pakken en lekker chillen? Ik ben veel minder warm.’ Kenneth wrijft in zijn ogen en begint te huilen. Sylvana streelt zijn arm: ‘Ik houd zo ontzettend veel van jou en ben je number one fan.’

Kenneth: ‘Syl heeft het ook. Mensen die haar niet kennen, zien een bitch met een grote mond die alles beter weet.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw