Premium Lock Plan dienstjarenpensioen hoort in de prullenbak

14 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Foto: ANP

Het klinkt logisch om werknemers na 45 dienstjaren vervroegd met pensioen te sturen, maar het plan is onuitvoerbaar. Toch durft het kabinet onder druk van een op hol geslagen FNV geen afstand te nemen van dit peperdure waanidee. Opnieuw een voorbeeld dat het pensioendossier bij de vakbonden niet in goede handen is, schrijft Jeroen van Wensen.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand >>

Wie op jonge leeftijd de arbeidsmarkt betreedt, mag op jonge leeftijd met pensioen. Dat is het idee achter het ’45 dienstjarenpensioen’. De stukadoor, de metselaar en de verpleger die op 18-jarige leeftijd met zijn zware werk is begonnen, krijgt dan een ‘vroeg-AOW’ vanaf 63 jaar en hoeft niet door te werken tot de reguliere ingangsdatum van de AOW op de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden (oplopend naar 67 jaar in 2024).

Dienstjarenpensioen is onuitvoerbaar

Maar onderzoek laat zien dat dit in de praktijk niet werkt. Deze week vatte demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) dat nog eens in vier kantjes samen.

Grootste struikelblok vormt het ontbreken van een betrouwbare administratie van het arbeidsverleden van werknemers. De enige instantie die de gegevens van alle werknemers centraal bijhoudt, is het UWV, maar die historie gaat niet verder terug dan 1998. Andere bronnen, zoals de administratie van pensioenfondsen, zijn onvolledig. Om over zelfstandigen (zzp’ers) nog maar te zwijgen. De enige die hun gegevens centraal bijhoudt, is de Belastingdienst. Maar die gooit de gegevens na twaalf jaar weg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw