Jeroen van Wensen Premium Corner

Diep in een la stoppen: het dienstjarenpensioen

02 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Laat werknemers die op jonge leeftijd beginnen met werken, eerder met pensioen gaan. Dat is het idee achter het dienstjarenpensioen. Maar het idee is onuitvoerbaar. Stop het dienstjarenpensioen daarom in een la, en haal het er nooit meer uit, adviseert Jeroen van Wensen.

Laagopgeleiden stoppen eerder met school, en beginnen daardoor in de regel eerder met werken dan hoogopgeleiden. Toch geldt voor beide groepen werknemers dezelfde AOW-ingangsleeftijd. Dus zou het niet eerlijk zijn om  werknemers met pensioen te sturen als zij 45 dienstjaren hebben bereikt?

Wie op zijn achttiende is begonnen met werken, mag dan met pensioen op 63-jarige leeftijd, ongeveer vier jaar eerder dan de huidige AOW-ingangsleeftijd.

Onvolledige databronnen

Naar dit sympathieke plan is uitvoerig onderzoek gedaan door het ministerie van Sociale Zaken. Maar de uitkomst stemt precies overeen met wat iedereen eigenlijk al wist: het is onuitvoerbaar.

Het UWV houdt de gegevens over het arbeidsverleden bij van werknemers. Maar doet dat pas gestructureerd sinds 1998. En de Belastingdienst houdt de gegevens bij over het arbeidsverleden van zelfstandigen, maar alleen over de afgelopen twaalf jaar. Andere mogelijke databronnen zijn evenmin toereikend. Pensioenfondsen weten het niet of zijn verdwenen. En voor werkgevers geldt hetzelfde. Die hebben de salarisadministratie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw mogelijk vernietigd, of zijn al lang bankroet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.