Marijn Jongsma Premium Corner

Maak studielening geen obstakel voor starter op huizenmarkt

22 april 2021Leestijd: 3 minuten

Toezichthouder AFM pleit voor registratie van studieschulden, zodat starters niet een te hoge hypotheek krijgen. Maar een strengere beoordeling werkt averechts, schrijft Marijn Jongsma. Want huren is helemaal onbetaalbaar.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) hamert op het voorkomen van restschuld- en betalingsrisico’s. Wie (te) veel leent, komt immers eerder in de problemen als het inkomen terugvalt.

In zijn jaarlijkse wetgevingsbrief doet de toezichthouder een verzoek: registreer studieleningen in het registratiesysteem van het Bureau Krediet Registratie (BKR), zodat een bank een beter overzicht heeft.

1,4 miljoen studenten hebben studieschuld

De gemiddelde studieschuld was vorig jaar bijna 14.000 euro, maar er zijn ook genoeg studenten die voor een veelvoud in het krijt staan. Het aantal is sowieso groot: 1,4 miljoen studenten moeten afbetalen.

Volgens de AFM zijn banken nu in ‘hoge mate’ afhankelijk van de aanvrager van een hypothecaire lening, als het gaat om het vaststellen van de studieschuld. De AFM verwijst naar extern onderzoek, waaruit blijkt dat 15 procent van de huizenkopers de studieschuld helemaal niet opgeeft.

Dat een bank een volledig overzicht moet hebben van de financiële situatie van een huizenkoper, lijkt evident. Schulden onder het tapijt vegen is altijd de slechtste optie: ze zijn er immers gewoon.

Een zachte lening

Demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën wijst erop dat het kabinet eerder heeft besloten om níet over te gaan tot een BKR-registratie, omdat de schulden al in de boeken van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) staan. Kennelijk is het controleren daarvan omslachtig.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.