Premium Lock Juist goed dat ondernemers vaker dan ngo’s met ministers spreken

08 april 2021Leestijd: 3 minuten
Minister-president Mark Rutte krijgt een rugzak aangeboden door CEO Gillian Tans van Booking.com. Foto: ANP.

Ondernemers hebben veel meer het oor van bewindslieden dan ngo’s, blijkt uit onderzoek. Schande? Juist goed! vindt Gertjan van Schoonhoven. ‘God verhoede dat Nederland een ngo zou worden.’

De Open State Foundation in Amsterdam is een groep ‘constructieve activisten’ die allerlei tools (online-gereedschappen) ontwikkelt om met behulp van data de Nederlandse overheid transparanter te maken.

Niks mis mee. Heel handig en nuttig voor bijvoorbeeld journalisten; hun vorige directeur is dan ook meteen weggekaapt door de NOS. Zij is daar nu adjunct.  En ook voor alle andere burgers is een transparante overheid van belang. Alles wat bijdraagt aan verbetering daarvan, valt in principe toe te juichen.

‘OpenLobby-tool’ schraapt alle externe afspraken van ministers bij elkaar

Maar dat neemt niet weg dat er bij het onderzoek dat de Open State Foundation afgelopen week presenteerde wel een paar kritische kanttekeningen kunnen worden gemaakt. De OSF ontwikkelde een gereedschap (‘de OpenLobby-tool’) dat de externe afspraken van ministers en staatssecretarissen digitaal bij elkaar schraapt. En daaruit trekt de OSF nu vrij vergaande conclusies.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug ‘Vestigingsklimaat wordt gesloopt’: terechte waarschuwing havenbaas

Of eigenlijk doet niet de OSF dat, maar een van haar onderzoekers. Rosa Juffer analyseerde de data in haar master thesis Who gets a seat at the table? Understanding the lobbying landscape by analyzing the agendas of Dutch ministers (Universiteit van Amsterdam). Bedrijven en organisaties die het bedrijfsleven vertegenwoordigen, luidt de conclusie, zouden verdacht veel toegang hebben tot bewindslieden.

Samen zouden ze bijna de helft van alle afspraken naar zich toetrekken. En binnen het bedrijfsleven is er dan weer een overzichtelijk aantal van zeventien bedrijven die relatief veel afspraken krijgen. Ter vergelijking: non-gouvernementele organisaties (ngo’s) als Amnesty, Greenpeace en Cordaid moesten het doen met net geen 8 procent van de afspraken.

Wat zeggen die data – sec – nou eigenlijk helemaal?

Over de compleetheid van de gebruikte data is het een en ander te doen. Telefonische gesprekken tellen niet mee en afspraken met andere overheidsorganisaties (SER, Rekenkamer) ook niet – dus ja, hoe compleet is het beeld dan eigenlijk? Maar goed, dit soort onderzoek is digitaal pionierswerk. Dat valt te verhelpen. Principiëler is de kritiek die je kunt hebben op zeg maar het gebrek aan context. Wat zeggen die data – sec – nou eigenlijk?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw