Bram Hahn Premium Corner

Russische roulette met een vaccin

05 maart 2021

Het Spoetnik-vaccin lijkt prima te werken. Een paar EU-lidstaten wachten dan ook niet langer op westerse vaccins en gaan vaccineren met het Russische vaccin. Bram Hahn geeft twee redenen waarom de Europese Unie dat ook zou moeten overwegen (en twee waarom ze het niet zou moeten doen).

Na China was Rusland een van de eerste landen die aankondigden op korte termijn een eigen vaccin tegen het coronavirus gereed te hebben. De ontwikkeling ging met horten en stoten en buiten Rusland was er weinig vertrouwen, maar het Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology kon zijn vaccin al in augustus registreren.

In het Westen was er veel twijfel of de beweerde effectiviteit van boven de 90 procent kon worden waargemaakt. Het wantrouwen werd gevoed doordat de Russen de eerste weken geen data wensten te delen, opdat andere wetenschappers kritisch konden meekijken.

Scheurtjes in Europees medicijn-pact

Toen dat wel gebeurde, in een artikel in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, verdween veel scepsis bij westerse wetenschappers. De onderzoeksgegevens onderbouwden inderdaad een effectiviteit van 91,6 procent.

Maar de Europese Unie maakte niet meteen aanstalten om groot in te slaan en bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kwam ook van de Russen geen verzoek binnen om het vaccin te beoordelen, een vereiste voor officiële toelating in de EU.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.