Premium Lock Russische roulette met een vaccin

05 maart 2021Leestijd: 4 minuten
De Russische president Vladimir Poetin in een ziekenhuis. Foto: ANP

Het Spoetnik-vaccin lijkt prima te werken. Een paar EU-lidstaten wachten dan ook niet langer op westerse vaccins en gaan vaccineren met het Russische vaccin. Bram Hahn geeft twee redenen waarom de Europese Unie dat ook zou moeten overwegen (en twee waarom ze het niet zou moeten doen).

Na China was Rusland een van de eerste landen die aankondigden op korte termijn een eigen vaccin tegen het coronavirus gereed te hebben. De ontwikkeling ging met horten en stoten en buiten Rusland was er weinig vertrouwen, maar het Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology kon zijn vaccin al in augustus registreren.

In het Westen was er veel twijfel of de beweerde effectiviteit van boven de 90 procent kon worden waargemaakt. Het wantrouwen werd gevoed doordat de Russen de eerste weken geen data wensten te delen, opdat andere wetenschappers kritisch konden meekijken.

Scheurtjes in Europees medicijn-pact

Toen dat wel gebeurde, in een artikel in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, verdween veel scepsis bij westerse wetenschappers. De onderzoeksgegevens onderbouwden inderdaad een effectiviteit van 91,6 procent.

Maar de Europese Unie maakte niet meteen aanstalten om groot in te slaan en bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kwam ook van de Russen geen verzoek binnen om het vaccin te beoordelen, een vereiste voor officiële toelating in de EU.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw