Frank de Boer is norser dan een snoekbaars

29 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Het Nederlands elftal met shirts als statement over het WK voetbal in Qatar. Foto: ANP

Frank de Boer kan zijn voorganger Ronald Koeman nog niet evenaren in prestaties of het plezier dat zijn selectie heeft, schrijft Hugo Camps. Aan de bondscoach zie je niet dat hij jaren sterkhouder van Ajax en Barcelona is geweest.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

In normale tijden accentueren 5.000 zitjes in de Johan Cruijff Arena leegte en verval. De kolossale zwarte gaten die dan op de tribunes ontstaan, zijn unheimisch. Plukjes gesegregeerde mensheid horen niet in dat enorme stadion. Tezelfdertijd heerste in de Arena de sfeer van een feesttent. Ieder van die 5.000 gunstelingen bevlagd en uitgedost in oranje carnavalstenue. Man en vrouw. En een lawaai dat ze maakten. Ze galmden de vermoeiende binnentaal van corona van zich af. Liepen uitgelaten rond met een plateau verschaald bier en stuwden met hun enthousiasme Oranje naar een armtierige 2-0 tegen Letland. 6-0 had ook gekund.

Amsterdam was even weer Amsterdam

Het was de eerste keer in anderhalf jaar dat er weer publiek was bij een wedstrijd van het nationale team. Dan nog bij wijze van experiment, wat ik iets te veel eer vind voor een virus. In die joelende ambiance kwamen de spelers dan toch met het lang verwachte statement over Qatar: Sports supports change stond gedrukt  op zwarte T- shirts met een bal in geopende handen als embleem. De Bijbel is concreter en transparanter in de formulering van weerzin. Het klonk als een verloren zin op een bierviltje. Ach, regimekritiek op een woestijnland mag je van voetballers niet verwachten. Daar is een parlement en een minister van Buitenlandse Zaken voor.

Het statement over het WK in Qatar kwam hoe dan ook te laat. De KNVB heeft tien jaar gezwegen over het voetbaltoernooi in het aangebrande land. Geen corner, geen vrijetrap, laat staan een rode kaart. De oliesjeiks met hun minachting voor vrouwen en gastarbeiders waren welkom in de FIFA-familie. Geen streep protest is ooit vertrokken uit de bossen van Zeist. Dat is zelfs door de humanist Georginio Wijnaldum niet meer te herstellen.

Weinig vreugde te beleven met kwalificatiewedstrijden

Sportief gezien valt er aan de kwalificatiewedstrijden weinig vreugde te beleven. Na de smadelijke nederlaag tegen Turkije kwam Oranje tegen het nietige Letland niet verder dan 2-0. Het Nederlands elftal swingt niet meer zoals onder bondscoach Ronald Koeman. Ik wil niet zeggen dat het aan Frank de Boer ligt, maar hij is minder mensenman dan Koeman. Er wordt ook minder gelachen door de selectie. Frank is de vleesgeworden sérieux. Hij is nog steeds een tikje bang voor de camera. Je kunt niet aan hem aflezen dat hij jaren sterkhouder van Ajax en Barcelona is geweest. Ik zie hem altijd hengelen in Grootebroek. Norser dan een snoekbaars.

Studio Voetbal moest terugkomen op een uitspraak van Pierre van Hooijdonk over de vrouwelijke scheidsrechter bij de interland van Oranje. De gewezen spits was niet gecharmeerd van Stéphanie Frappart uit Frankrijk. Meer algemeen vond hij vrouwelijke scheidsrechters niet erg geschikt voor voetbal op topniveau. Van Hooijdonk is een gevierde analist bij de NOS, maar torst nu het verwijt van seksisme. Typisch voor het voetbalwereldje: alles wordt uitvergroot. Bij Studio Voetbal hakkelde de onverlaat zich nog meer in het defensief. De hulp van zijn collega Rafael van der Vaart bracht weinig soelaas.

Formule 1 en wielrennen hebben waanzinnige duels

De animositeit rond Oranje neemt toe, bij spelers en publiek. Corona met zijn lockdowns heeft de spontaniteit van de liefde tussen spelers en fans enigszins gebroken. Het is de immateriële schade van corona die in de hele samenleving ravages heeft aangericht.

Voetballers begrijpen niet dat de klassieker Gent-Wevelgem over 260 kilometer door de Vlaamse Ardennen kan worden gereden terwijl zij  voor een hoestje in quarantaine moeten. De achterkant van het virus is toenemende wrevel, frustratie, woede. Voor één besmetting mag de hele ploeg niet meer aantreden in een  wedstrijd. De draconische broodroof  overkwam wielerploeg Bora in Gent-Wevelgem.

De race in Bahrein was bloedstollend. Max Verstappen werd op een zucht tweede achter uittredend wereldkam­pioen Lewis Hamilton. Formule 1 en wielrennen zullen in het nieuwe sportjaar getekend zijn door waanzinnige duels: Van der Poel-Van Aert, Hamilton-Verstappen. Daar hoort publiek bij. De eenheid van mens en materiaal vraagt om een koor van levende wezens op de tribunes. Zelfs een idiote bandenwissel kan niet zonder. Het volk moet meezingen met de motoren, anders wordt de F1 sensatie uit blik.