Premium Lock Kaag reageert bleekjes op #MeToo-rapport D66

25 februari 2021Leestijd: 4 minuten
Lijsttrekker Sigrid Kaag tijdens het partijcongres van D66. Foto: ANP

D66 blaast altijd hoog van de toren als het gaat om #MeToo. Nu ligt er een onderzoek naar ‘de geur van roofdieren’ binnen de partij zelf. Dat ongepaste gedrag is volgens D66-leider Sigrid Kaag ‘niet structureel’.  Of toch wel? In elk geval gaf Kaag dit keer liever geen ‘moreel oordeel’, constateert Eric Vrijsen.

Van alle ministers was D66-leider Sigrid Kaag vorige maand de eerste die reageerde op het rapport ‘Ongekend Onrecht’ over het toeslagenschandaal. Er moest een ‘moreel antwoord’ komen.  ‘Jarenlang, stilletjes onder toeziend oog van de politiek en rechtstaat’ voltrok zich een groot schandaal. Het kabinet moet ‘een breuk maken met wat heeft plaatsgevonden en op een geloofwaardige manier het vertrouwen in de overheid herstellen’.

Woensdag kwam ‘Rapportage Onderzoek – landelijk bestuur D66’ uit, het verslag van een speurtocht door het bureau Integriteit BING. Dat onderzoek werd ingesteld na een veronderstelde #MeToo-affaire bij D66 en berichten dat jonge partijgenoten werden belaagd door het hoofd talentontwikkeling en andere belangrijke oudere heren in de partijtop.

Partijleider Kaag reageerde nogal genuanceerd. ‘Nergens is sprake van een structureel onveilige omgeving. Zo ken ik onze partij ook niet.’ Voorzichtigheidshalve voegde ze toe: ‘Dat laat onverlet dat iemand persoonlijk een andere ervaring kan hebben.’ Ook herhaalde ze nog eens de norm dat partijgenoten elkaar moeten respecteren en iedereen ‘in zijn of haar waarde moeten laten’.

Bepaalde mannen stappen op vrouwen af

Dit is een nogal vlakke reactie als je sommige passages uit het rapport mag geloven. Zo schrijven de onderzoekers: ‘Binnen D66 is sprake van een informele, joviale en gezellige sfeer. Met name tijdens congressen, borrels, bestuurdersweekenden en andere georganiseerde bijeenkomsten zou onderling worden geflirt, waarbij met name bepaalde mannen op (jonge) vrouwen afstappen en waarbij ook (seksuele en/of buitenechtelijke) relaties ontstaan.’

De meeste D66’ers vinden dat geen probleem in een liberale partij waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid kent. En ja, in een organisatie waarin ‘jonge mensen veel tijd met elkaar doorbrengen’ gebeurt wel eens wat.

Maar nu komen de roofdieren:

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.