Robbert de Witt Premium Corner

Biden sorteert voor op nieuwe halfbakken deal met Iran

21 februari 2021

Nu Biden ook weer wil praten met Iran, komt er in het beste geval net zo’n atoomdeal als zes jaar geleden. Maar aan die overeenkomst haperde nogal wat, schrijft Robbert de Witt.

Blijkbaar is de ijver om Donald Trumps besluiten één voor één terug te draaien bijzonder groot bij zijn opvolger Joe Biden. Donderdag 18 februari maakte hij bekend dat de Verenigde Staten ingaan op de uitnodiging van Europese landen om weer te gaan onderhandelen met Iran. En dat moet leiden tot een nieuw atoomakkoord met dat land.

Meer over dit onderwerp: Kiest Iran voor de harde lijn in 2021?Iran

In de vorige deal, uit 2015, beloofde Iran zijn nucleaire ontwikkelingsprogramma te beperken in ruil voor het verlichten van economische sancties. De slechtste deal ooit, schamperde Trump, die het akkoord door de papierversnipperaar haalde.

Teken van goede wil

Een beetje gelijk had hij wel, want er mankeerde zeker het een en ander aan de deal. Bijvoorbeeld dat het maar tijdelijk was. Na 2030 kon Teheran de oude draad weer oppakken en doorgaan met het kernprogramma – bedoeld om eigen kernwapens te fabriceren, vermoedt het Westen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.