Geachte Ella Kalsbeek: oproep om artsen snel te vaccineren klopt helemaal

16 januari 2021Leestijd: 3 minuten
Ella Kalsbeek, voorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging. Foto: ANP.

Communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging: uw mediaoffensief klopt, omdat uw boodschap gemeend is.

U klonk niet alleen woedend, u wás het ook, afgelopen donderdagochtend in het onvolprezen radioprogramma 1 op 1 van Sven Kockelmann. Ferm eiste u, over de hoofden van de luisteraars heen, de snelle inenting van de ongeveer vijftienduizend huisartsen in ons land. U had er een afspraak over met coronaminister Hugo de Jonge, die hij deze week in debat met de Kamer over het inentingsprogramma van zich af schoof.

Huisartsen net zozeer in frontlinie als zorg- en ziekenhuispersoneel

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Bizar: huisartsen staan net zo zeer als zorg- en ziekenhuispersoneel, dat wel snel wordt gevaccineerd, ‘in de frontlinie’. Uw boodschap was glashelder: uitstel zorgt voor uitval en dat kan leiden tot zand in de raderen van de acute zorg, juist ook voor kwetsbare groepen. En, brieste u, er is voldoende vaccin in ons land om die extra prikken te geven: ‘Dinsdag kreeg ik het leveringsschema onder ogen. Van het Pfizer-vaccin krijgen we er honderdvijftigduizend per week. Wij als huisartsen hebben er vijftienduizend nodig. Als het ware hoef je alleen de vaccinaties een dag op te schuiven om ons te kunnen inenten. En daar krijg je dan voor terug dat je sowieso huisartsenpraktijken open kan houden, zelfs als de Britse variant naar ons land komt.’

Er was, hoe Kockelmann ook de advocaat van de duivel probeerde te spelen, geen speld tussen te krijgen. U richtte uw pijlen expliciet op De Jonge: ‘Hij moet beseffen dat hij de beroepsgroep heel erg nodig heeft. En hij geeft er nu geen blijk van dat hij dat weet.’

Het enige dat erop zit, is blijven bedelen bij De Jonge

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Hugo de Jonge, nu de zestigplussers vaccineren!Een Franse bewoonster van een verpleeginshuis wordt gevaccineerd

De hamvraag, ook door Kockelmann gesteld: wat gaan de huisartsen doen als ze hun vaccin niet snel krijgen? Het enige dat erop zit, is blijven bedelen bij De Jonge, moest u erkennen – harde actie is uitgesloten in deze crisis. En dat weet de minister. Die daarom ondanks zijn toezegging aan u om huisartsen ‘naar voren te halen’ halsstarrig kan blijven vasthouden aan het advies van de Gezondheidsraad: ouderen en kwetsbaren eerst.

Uw nijdigheid kwam oprecht over omdat zij oprecht wás. Daarmee toonde u zich een bevlogen vertegenwoordiger van een beroepsgroep van wie Den Haag kennelijk verwacht dat de leden ervan er ‘toch wel staan’.

De radio-optreden paste in een stevige mediacampagne, richting NOS en kranten. Met een duidelijke, begrijpelijke, consequent herhaalde boodschap: prik ons, dat is goed mogelijk, schaadt niemand en helpt de zorg zelfs direct.

U toonde het leiderschap dat van u wordt verwacht. Als De Jonge koppig blijft, is dat echt zijn (zoveelste) verkeerde inschatting. Jammer dat ze bij de PvdA, op zoek naar een nieuwe lijsttrekker, niet uw kant op kijken.