Bram Hahn Premium Corner

Avondklok dreigt, terwijl andere maatregelen niet worden nageleefd

13 januari 2021

Al daalt het aantal positieve tests, met het oog op de Britse variant overweegt het kabinet een avondklok. Wat moet, dat moet, maar kijk ook naar naleving, aanscherping en handhaving van bestaande maatregelen, schrijft Bram Hahn.

Een opmerkelijke wijziging in de coronastrategie van het kabinet tekende zich gisteravond af tijdens de persconferentie.

Premier Mark Rutte (VVD) begon zijn verhaal met de mededeling dat hij geen verrassingen in petto had. Maar eigenlijk zat er wel een noviteit in de update die hij gaf over de coronamaatregelen.

Van reactief naar proactief beleid

Sinds maart kenmerkt het Nederlandse beleid zich door reactie. Zodra de effecten van het virus in de ziekenhuizen tot problemen leidden, schroefde het kabinet de duimschroeven aan. Later kwam er een dashboard met grenswaarden die de alarmbellen moeten doen afgaan. Hugo de Jonge zei daar herhaaldelijk bij dat hij het ‘virus op de hielen’ wilde zitten, maar de werkelijkheid was meestal dat het virus mijlenver voor lag.

Steeds als in de teststraten het aantal positieve tests duidelijk daalde, zag het kabinet daarin voldoende aanleiding om maatregelen te versoepelen. Critici merkten geregeld op dat dat kortzichtig was, omdat je het virus zo niet ver genoeg terugdringt en het laat sluimeren.

Maar de virusstam B1.1.7, door Mark Rutte achtereenvolgens de ‘Britse variant’ en zelfs het ‘Engelse virus’ genoemd, is voor de leden van het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet zo’n grote bron van zorg dat het kabinet nu de allerzwaarste combinatie van maatregelen sinds het begin van de pandemie overweegt.

Doordat er nog zoveel onzekerheid is over de verspreiding van de nieuwe variant, die 50 tot 70 procent besmettelijker is, zijn de langzaam dalende besmettingscijfers niet geruststellend genoeg.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.