Premium Lock Boosheid burgemeesters bewijst hardnekkigheid veiligelanders’

21 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Ankie Broekers-Knol. Foto: ANP.

Het draagvlak voor de (tijdelijke) opvang van echte vluchtelingen is in Nederland nog steeds groot. Maar het wordt ondermijnd door onder meer de hardnekkige problematiek van criminele ‘veiligelanders’. Nu weer in Overloon, Brabant. Burgemeesters zijn even boos als machteloos, constateert Gertjan van Schoonhoven.

En weer is het raak in Overloon, in de Brabantse gemeente Boxmeer. Het lokale asielzoekerscentrum kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws door het gedrag van een relatief kleine, maar buitengewoon hinderlijke groep kansloze asielzoekers, de ‘veiligelanders’ uit Noord-Afrika.

Lees ook Gertjan van Schoonhoven over vluchtelingen in het jubileumnummer van EW: Wat is er in 75 jaar Nederlands vluchtelingenbeleid precies veranderd?

Zij zorgen, zoals op meer plekken in het land, voor veel overlast en misdaad. In totaal gaat het in Nederland om zeker honderden jonge mannen. Er is een top-300 van ergste gevallen.

Tekenend is de openlijke boosheid niet alleen van omwonende burgers, maar ook van lokale bestuurders. Burgemeesters zijn in Nederland over het algemeen de zelfbeheersing en de de-escalatie  zelve. Gaat het over deze groep, dan laten ze in de lokale media vrijwel alle terughoudendheid varen – of ze nu van PvdA- of VVD-huize zijn. Ze zitten opgezadeld met een probleem dat hogere machten niet weten op te lossen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw