Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Boosheid burgemeesters bewijst hardnekkigheid veiligelanders’

21 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Het draagvlak voor de (tijdelijke) opvang van echte vluchtelingen is in Nederland nog steeds groot. Maar het wordt ondermijnd door onder meer de hardnekkige problematiek van criminele ‘veiligelanders’. Nu weer in Overloon, Brabant. Burgemeesters zijn even boos als machteloos, constateert Gertjan van Schoonhoven.

En weer is het raak in Overloon, in de Brabantse gemeente Boxmeer. Het lokale asielzoekerscentrum kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws door het gedrag van een relatief kleine, maar buitengewoon hinderlijke groep kansloze asielzoekers, de ‘veiligelanders’ uit Noord-Afrika.

Lees ook Gertjan van Schoonhoven over vluchtelingen in het jubileumnummer van EW: Wat is er in 75 jaar Nederlands vluchtelingenbeleid precies veranderd?

Zij zorgen, zoals op meer plekken in het land, voor veel overlast en misdaad. In totaal gaat het in Nederland om zeker honderden jonge mannen. Er is een top-300 van ergste gevallen.

Tekenend is de openlijke boosheid niet alleen van omwonende burgers, maar ook van lokale bestuurders. Burgemeesters zijn in Nederland over het algemeen de zelfbeheersing en de de-escalatie  zelve. Gaat het over deze groep, dan laten ze in de lokale media vrijwel alle terughoudendheid varen – of ze nu van PvdA- of VVD-huize zijn. Ze zitten opgezadeld met een probleem dat hogere machten niet weten op te lossen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.