Roelof Bouwman Premium Corner

Wie schrijft, die blijft? Reve, Hermans en Mulisch bewijzen het tegendeel

04 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

Schrijver worden is in Nederland misschien wel de slechtste manier om eeuwige roem te vergaren. Zelfs van de populariteit van Gerard Reve, W.F. Hermans en Harry Mulisch is weinig meer over, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

‘Na mijn dood,’ voorspelde Gerard Reve in 1982 in een interview, ‘word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?’

De uitspraak wordt vaak aangehaald als het gaat over de vergankelijkheid van schrijversroem. Reve had het – zoals wel vaker – goed gezien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.