Guerrilla tussen wielerformaties is niet nieuw

10 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Horrorcrash Ronde van Polen: Dylan Groenewegen duwt Fabio Jakobsen de hekken in. Foto: AFP.

In zijn sportcolumn blikt Hugo Camps terug op de afgelopen sportweek. Van de wieleroorlog als gevolg van de door Dylan Groenewegen veroorzaakte horrorcrash van Fabio Jakobsen en de herstart van de Champions League tot de ‘kamikazebravoure’ die Max Verstappen de winst in Silverstone bezorgde.

In het veldrijden lukte het niet, maar op de weg is Wout Van Aert zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel veruit de baas. De medekopman van Jumbo-Visma won de opeenvolgende klassiekers Strade Bianche en Milaan-San Remo met verve. Van der Poel was in geen velden of wegen te bekennen.

Na horrorcrash kan Jumbo-Visma zege Van Aert goed gebruiken

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

Jumbo-Visma kan de zege van Van Aert goed gebruiken, want het team was in het oog van de storm komen te staan na de horrorcrash van Fabio Jakobsen die door Dylan Groenewegen in en over de dranghekken was gekwakt. Even werd gevreesd voor zijn leven. Het hele peloton sprak schande van de manoeuvre en de ploegmanager van Jakobsen dreigde met een rechtszaak. Hij legde klacht neer bij de UCI en Groenewegen werd uit de Ronde van Polen gezet. Hij riskeert een lange schorsing.

Het is niet nieuw dat Nederlandse wielerformaties er onderling een guerrilla op nahouden. Legendarisch was de vete tussen Peter Post en Jan Raas in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er werd vooral gekoerst om de ander te doen verliezen. Er deden verhalen over spionage en intimidatie de ronde. Beide ploegmanagers hebben nooit inzage willen geven in de grond van het conflict. Een geldkwestie was het zeker.

Ellebogen Groenewegen bezorgden Jakobsen kunstmatige coma

Dylan Groenewegen was vorig jaar de snelste renner van het peloton. Al beweerden sommige sprinters dat hij een ‘vuile sprint’ had. Hij week voortdurend van zijn lijn af en zijn ellebogen waren even snel als zijn sprintbenen. Het waren ook zijn ellebogen die in de Ronde van Polen Fabio Jakobsen een kunstmatige coma bezorgden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van Jumbo-Visma wordt eindwinst verwacht in de nakende Ronde van Frankrijk. Een van de drie kopmannen Primoz Roglic, Tom Dumoulin of Steven Kruijswijk moet in Parijs de gele trui dragen. Richard Plugge, directeur van Jumbo-Visma heeft zijn ziel en zaligheid verwed op eindwinst. Hij schuwt ontslagen niet en legt grote druk op ploegleiders en technisch personeel. Er heerst een angstklimaat in de ploeg dat herinnert aan de intimidaties uit de tijd van de Rabobank als wielersponsor. De bankiers waren verzot op wedstrijden en rondes, maar dienend personeel was er meestal te veel aan.

Frenkie de Jong en Memphis Depay laatste Nederlandse blinkvangers CL

Nederlanders in de Champions League zijn een schaars gewas geworden. Frenkie de Jong van Barcelona en Memphis Depay van Lyon zijn zowat de laatste blikvangers. Geen van de Nederlandse clubs heeft de finales gehaald. De drie grote van de eredivisie blijven figuranten in Europa. En de tijd van individuele klasse (Seedorf, Kluivert, Bergkamp…) heeft zich de laatste jaren niet vernieuwd. De langdurige malaise van het Nederlands elftal is symptomatisch.

De Champions League kan met een versneld noodprogramma worden uitgespeeld. Maar of dat straks ook geldt voor het EK is niet zeker. Het voetbal is midscheeps geraakt door het coronavirus en de clubs zijn banger voor kapitaalvernietiging dan voor de gezondheid van hun spelers. Sommige vrezen hoe dan ook het faillissement als ze nog lang in lege stadions moeten spelen.

Ingenieurs en techneuten bepalen wie F1 wint

Lees ook de laatste sportcolumn van Hugo Camps vóór de coronacrisis: Sport brengt offer van onthouding

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Silverstone gewonnen. Het was zijn eerste seizoenzege. De Mercedes van Lewis Hamilton ging ten onder aan de bandengok van de Red Bulls. In de Formule 1 bepalen ingenieurs en techneuten wie wint. De rijder volgt in hun spoor met vrijblijvend spektakel. In het geval van Verstappen komt daar nog wat kamikazebravoure bij.