Geachte Hugo de Jonge: zwijgen over Schiphol-tests is onzinnig

29 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Minister De Jonge bij het mondeling vragenuur. Foto ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA): zwijgen over de corona-diagnoses op Schiphol is onzinnig en blokkeert begrip voor uw beleid.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

De corona-perikelen leiden soms tot onnavolgbare staaltjes berichtgeving uit uw koker. Deze week liet u een bericht uitgaan over de corona-teststraat op Schiphol. Die is het resultaat van een wonderlijk staaltje beleid: de teststraat wordt inmiddels bemand door veertig medewerkers van GGD Kennemerland, maar is geheel naar eigen inzicht te bezoeken door terugkerende reizigers uit het buitenland. Die kunnen ‘verzocht worden’ om mee te werken. Ook al begon de reis even eerder in een verklaarde coronahaard elders op de planeet.

Zevenduizend geteste mensen in totaal

Uw ambitie met die teststraat tussen terminal 3 en 4, u zei het zelf, was om ‘alle passagiers uit risicogebieden te kunnen testen op Schiphol’. Dus niet: om alle passagiers te testen. Zonder uw verplichting is die straat, alle goede bedoelingen van de GGD ten spijt, een lege huls. Dat bleek deze week: zo’n zevenduizend geteste reizigers in totaal – dat is net iets meer dan wat er per dag aan reizigers binnenkomt, alleen al uit risicogebieden. Klokke zes moet de GGD de deuren sluiten, er is onvoldoende capaciteit om de tent draaiende te houden. ‘Gekeken wordt naar mogelijkheden om de openingstijden te verruimen,’ heet het daar – al wekenlang – zuinigjes. Als het aan uw ministerie ligt, houdt de GGD zich koest: geen uitbreiding.

Juist in de avond landt het ene na het andere chartertoestel met mogelijke dragers van het virus. Kamer ongerust, media benieuwd: hoeveel van dat plukje geteste mensen blijkt positief? Van het antwoord hangt nogal veel af: met harde cijfers kunt u uw huidige beleid analyseren en uw toekomstige beleid vormen.

Uw communicatie is Noord-Koreaans

Maar uw communicatie is Noord-Koreaans. In de Tweede Kamer zei u: ‘Het breder bekendmaken van deze gegevens draagt niet verder bij aan een betere bestrijding van het virus, maar mogelijk juist aan onnodige ongerustheid.’ Nieuwsuur, dat geen genoegen nam met dat rare antwoord (want werkt zwijgzaamheid niet juist onrust in de hand?), kreeg nul op het rekest bij doorvragen.

En nu het bizarre. GGD Kennemerland geeft geregeld besmettingsupdates en meldde ook deze week keurig wat de score is. Sterker: de baas van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Hollands-Midden, waarvan de GGD onderdeel is, meldde in talkshow Op1 dat het percentage ‘anderhalf procent’ is.

Dat zou betekenen dat inmiddels zo’n honderd Schipholgangers in quarantaine zitten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bevestig gewoon om hoeveel besmette reizigers het gaat

Weet dit: niets zeggen is zinloos en zelfs ridicuul als er – in communicatietaal – een ‘primaire bron’ is die vrijelijk de informatie deelt, in dit geval de GGD.

Bevestig dus gewoon om hoeveel besmette reizigers het gaat. Dan kunt u op grond van die data gegrond besluiten om de testcapaciteit op de luchthaven op te schalen of zelfs testen verplicht te stellen – en serieus werk te maken van de inkoop van testmaterialen.

Openbaarheid: het is soms even schrikken. Maar u kunt het. Succes!