De Jonge: ‘fikse consequenties’ bij verzuimen verplichte thuisquarantaine

12 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Minister Hugo de Jonge werkt nog steeds aan corona-app die GGD’s moet helpen. Foto: ANP.

In contact geweest met een coronapatiënt of naar Nederland gereisd vanuit een risicogebied? Dan wordt een periode in quarantaine verplicht. Dat is de wens van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Nederland volgt daarmee landen als Singapore, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk die al langer een quarantaineplicht kennen. Veiligheidsregio’s en GGD’s moeten op de naleving gaan toezien.

Dinsdag schreef De Jonge een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de aanscherping van de quarantaine motiveerde. Volgens De Jonge gaan sommige mensen niet goed om met de regels en adviezen ‘tijdens hun vakantie, bij thuiskomst of als ze een risico hebben gelopen. Ik krijg van de GGD in toenemende mate signalen over mensen die niet mee willen werken aan het BCO of die zich niet aan de quarantaine houden.’

De Jonge noemt de quarantaineplicht in de brief stevig, maar gerechtvaardigd. Een nieuwe wet hoeft er door de Tweede Kamer voor de quarantaineplicht waarschijnlijk niet te worden aangenomen. In  de al bestaande Wet publieke gezondheid zijn voorzitters van de 25 veiligheidregio’s van Nederland bij machte om een persoon tot quarantaine te verplichten.

Om de verplichting ook reizigers op te leggen, is een aanpassing van de wet nodig. Voorlopig geldt voor reizigers afkomstig uit oranje risicogebieden een dringend advies om in quarantaine te gaan.

Strafeis nog onbekend

De quarantaineplicht geldt voor mensen die in ‘nauw contact’ zijn geweest met een coronapatiënt of die zijn teruggekeerd uit een gebied waarvoor een oranje reisadvies geldt. Vanaf eind volgende week gaan de regels in.

Een strafeis voor het overtreden van de regels heeft het het Openbaar Ministerie nog niet bedacht. Het ministerie van Volksgezondheid schrijft op de eigen website dat er ‘fikse consequenties’ komen te staan op het niet meewerken aan de quarantaineplicht.

Kamerdebat

De Jonge presenteerde de scherpe maatregelen aan de vooravond van het Tweede Kamerdebat over de verspreiding van het coronavirus. De Kamer keerde speciaal terug van reces om over de situatie te spreken. Oppositiepartijen zoals de Partij van de Arbeid, SP en GroenLinks maken zich zorgen over ontbrekende regie van het kabinet in de bestrijding van de huidige opleving van het virus.

Stijging zet door

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde gisteren dat de stijging van het aantal coronabesmettingen doorzet. Afgelopen week testen 4.068 mensen positief op het coronavirus, de week daarvoor was dat nog 2.588 en twee weken geleden 1.329. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen was afgelopen week wel afgenomen ten opzichte van een week eerder.

Bij een technische briefing aan Tweede Kamerleden meldde RIVM-directeur Jaap van Dissel dat het virus minder klachten oplevert bij besmette patiënten. Dat komt doordat de besmette patiënten veelal jonger zijn dan tijdens de periode in maart en april toen de Intensive Care dreigde te overstromen met coronapatiënten.

Drukte bij GGD’s

De stijging van het aantal coronapatiënten zorgt voor drukte bij GGD’s. Zij voeren bij iedere patiënt bron- en contactonderzoek uit. Het nagaan van personen met wie de patiënt in contact is geweest, verloopt moeizaam. GGD’s klagen over mensen die geen medewerking willen verlenen en de tijd die het kost om mensen te bereiken.

De GGD’s in Rotterdam en Amsterdam hebben het onderzoek daarom afgeschaald. Besmette personen in die regio’s moeten zelf de mensen inlichten met wie zij in contact zijn geweest. De GGD richt zich daar enkel op risicogroepen. Volgens minister De Jonge is dat slechts een tijdelijke situatie en wordt het bron- en contactonderzoek zo snel mogelijk weer opgeschaald.

Momenteel kunnen de GGD’s 30.000 testaanvragen per dag verwerken. Het besmettingspercentage mag niet hoger zijn dan 5. Vanaf 1 september wordt de capaciteit mogelijk uitgebreid. Met het einde van de vakantieperiode wordt een verdere opleving van het virus verwacht.