Premium Lock Laat proces-Wilders niet beïnvloeden door racismedebat

03 juli 2020Leestijd: 4 minuten
Geert Wilders in de rechtbank tijdens het Minder Marokkanen-proces Foto: ANP

De strafzaak tegen Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) is hervat. Door het coronavirus waren we de zaak even vergeten. Een ongewone strafzaak over een uitspraak van een politicus die geen enkel effect had en heeft op het welzijn van minderheden, schrijft Afshin Ellian.

Sinds de ‘minder-Marokkanen’-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders in 2014 is geen haar van een Nederlander van Marokkaanse afkomst gekrenkt. Ook zijn sindsdien in Nederland nogal wat mensen van Marokkaanse komaf op topposities terechtgekomen. Daarbij kunnen we denken aan de voorzitter van de Tweede Kamer en de burgemeester van Arnhem. Daarom moeten we ons de vraag stellen wie in de zin van strafrecht schade heeft opgelopen door de uitspraak van Wilders. Werkelijk niemand.

Het mechanisme van de zaak-Wilders

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De strafzaak tegen Wilders kent een eigen mechanisme. Wilders verweet het Openbaar Ministerie politieke motieven. Dat vonden wij raar. Persoonlijk vind ik dat een verdachte in een strafzaak het recht heeft om van alles en nog wat te beweren. Het is dan aan de onafhankelijke en onpartijdige rechter om die beweringen te beoordelen.

Later waren er aanwijzingen van ongepaste bemoeienissen van politici en de top van het ministerie van Justitie met de strafzaak tegen Wilders. In 2019 moest het ministerie op verzoek van RTL een aantal documenten openbaar maken. Deze documenten waren buitengewoon relevant voor het proces tegen Wilders. Uit die documenten blijkt dat oud-minister Ivo Opstelten (VVD) en topambtenaren van het ministerie van Justitie zich persoonlijk hadden bemoeid met de strafzaak tegen Geert Wilders.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw