Marijn Jongsma Premium Corner

Kartelwaakhond kiest verkeerd klimaatbeleid

12 juli 2020Leestijd: 4 minuten

Dat het klimaatbeleid geld gaat kosten, is onvermijdelijk. Gezonde concurrentie kan helpen de rekening binnen de perken te houden. Maar uitgerekend de Nederlandse kartelwaakhond ACM beweegt de andere kant op, schrijft Marijn Jongsma.

Als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, mogen bedrijven straks afspraken maken die de concurrentie mogelijk beperken, mits de voordelen ‘voor de gehele samenleving’ daartegen opwegen. De toezichthouder heeft daarvoor een ‘conceptleidraad’ opgesteld, om het debat over zo’n aanpak te openen. Als het aan ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep ligt, kunnen bedrijven op het gebied van duurzaamheid straks meer samenwerken zonder op te lopen tegen mededingingsregels.

Klanten betalen, miljoenen profiteren

Afspraken tussen producenten om bijvoorbeeld de uitstoot van het broeikasgas CO2 te beperken, zijn nu ook niet verboden, als de klanten er per saldo niet door worden benadeeld. Tegenover een hogere prijs (door te investeren in nieuwe technieken) staat immers een schoner product.

Het punt is natuurlijk dat de opwarming van de aarde niet alleen het probleem van de afnemers is. Het voordeel van een lagere uitstoot wordt feitelijk verdeeld over 7,8 miljard aardbewoners. Of, om het simpel te houden: over meer dan 17 miljoen Nederlanders die hebben beloofd hun CO2-uitstoot terug te dringen.

De prijs van minder energieverbruik wordt betaald door een veel kleinere groep afnemers. Deze klanten zijn dus slechter af door de samenwerking, waardoor de kans groot is dat de ACM deze nu niet toestaat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.