Premium Lock Niks mis met de nieuwe historische Canon

23 juni 2020Leestijd: 3 minuten
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) neemt in het Nederlands Openluchtmuseum de nieuwe Canon van Nederland in ontvangst. In de canon wordt de Nederlandse geschiedenis samengevat in 50 gebeurtenissen. Foto: ANP.

Niks mis met de nieuwe historische Canon. Voor ‘vadertje Drees’ is het natuurlijk jammer dat hij ‘kadertje Drees’ is geworden, maar de keuzes van de Canon-commissie zijn soms verrassend en mooi in balans, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Net als de bondscoach van het nationale voetbalelftal kan de voorzitter van de historische Canoncommissie het nooit helemaal goed doen. Het nationale elftal telt elf plekken, de Canon vijftig. Als de bondscoach van de nationale geschiedenis in zijn team een nieuweling wil opstellen, zal een ander eruit moeten. Het moet, zoals dat goed-Hollands heet, uit de lengte of uit de breedte.

Wijzigingen in die Canon – duizenden jaren ‘Nederlandse’ geschiedenis in vijftig thema’s (‘vensters’ ) – leiden daarom onherroepelijk tot gekrakeel. Ook daarin lijkt de Canon op het nationale voetbal. Velen hebben een uitgesproken mening over de vraag wie er in zou moeten en wie juist zo snel mogelijk voor eeuwig moet worden verbannen naar de kleedkamer van de geschiedenis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw