Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Niks mis met de nieuwe historische Canon

23 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Niks mis met de nieuwe historische Canon. Voor ‘vadertje Drees’ is het natuurlijk jammer dat hij ‘kadertje Drees’ is geworden, maar de keuzes van de Canon-commissie zijn soms verrassend en mooi in balans, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Net als de bondscoach van het nationale voetbalelftal kan de voorzitter van de historische Canoncommissie het nooit helemaal goed doen. Het nationale elftal telt elf plekken, de Canon vijftig. Als de bondscoach van de nationale geschiedenis in zijn team een nieuweling wil opstellen, zal een ander eruit moeten. Het moet, zoals dat goed-Hollands heet, uit de lengte of uit de breedte.

Wijzigingen in die Canon – duizenden jaren ‘Nederlandse’ geschiedenis in vijftig thema’s (‘vensters’ ) – leiden daarom onherroepelijk tot gekrakeel. Ook daarin lijkt de Canon op het nationale voetbal. Velen hebben een uitgesproken mening over de vraag wie er in zou moeten en wie juist zo snel mogelijk voor eeuwig moet worden verbannen naar de kleedkamer van de geschiedenis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.