Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Bij bestrijding racisme is geen behoefte aan geweld

13 juni 2020Leestijd: 4 minuten

De opstand tegen de geschiedenis is de core business van revolutionairen. Ze willen de geschiedenis herijken en op hun eigen nulmoment opnieuw laten beginnen. Velen verloren in de twintigste eeuw het leven voor dwaze utopieën. De onrust in het Westen bereikt nu de standbeelden. Die zijn niet langer veilig, schrijft Afshin Ellian.

De televisiebeelden doen denken aan de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Een menigte op het Firdos-plein in Bagdad wil ten overstaan van de hele wereld (CNN doet live verslag) een groot standbeeld van de Iraakse leider Saddam Hussein verwijderen, de net ten val gebrachte despoot. Later maakten we tijdens de zogeheten Arabische Lente vergelijkbare taferelen mee.

Is je standbeeld weg, dan is ook je regime voorbij

Het neerhalen van standbeelden bezegelt de machtswisseling: is je standbeeld weg, dan is ook je regime voorbij. Nu, in 2020, halen ook burgers in het vrije Westen standbeelden neer. Waarom hebben zij als vrije burger niet via democratische procedures geprobeerd om van ze af te komen? Intrigerend is om te zien hoe de westerse overheden zich afzijdig houden in deze beeldenstorm.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Hoe historisch deze dagen ook lijken, we leven vooral ook in een hysterisch tijdperk. Wat het neerhalen van standbeelden en verwijderen van straatnamen bijzonder maakt, is het ondemocratische karakter ervan.  Geen enkel democratisch gekozen orgaan heeft de activisten immers toestemming gegeven om de standbeelden te verwijderen.

Dat neerhalen van beelden is dus illegaal en tekent de  revolutionaire sfeer. Een revolutie is per definitie een buitenwettelijk moment in de geschiedenis van een rechtscultuur. Maar deze activisten leefden de afgelopen decennia niet onder het bewind van Saddam Hussein of Jozef Stalin. Zij zijn vrij en hebben stemrecht. Niet alleen nu, ze hebben dat al sinds mensenheugenis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.