Geachte Soner Atasoy, stop de schande, wees eerlijk

23 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Cornelius Haga Lyceum. Foto: ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan directeur-bestuurder Soner Atasoy van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam: stop met liegen over het afluisteren van de onderwijsinspectie.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Ik moest mijn ogen even uitwrijven toen ik las dat u nog altijd directeur-bestuurder bent van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Het is alweer bijna een jaar geleden dat onderwijsminister Arie Slob u met een hoogst ongebruikelijke interventie sommeerde om op te stappen.

De reden: een reeks klachten over uw bestuursstijl, waarbij termen als ‘zelfverrijking’ en ‘wanbeheer’ vielen. De torenhoge verdiensten voor u en twee familieleden. En vooral AIVD-informatie, uit maart 2019, over banden van uw school – en uzelf – met moslimfundamentalisten en zelfs met terroristen.

‘We worden genaaid in het kwadraat’

Wat doet een ondernemende schoolbestuurder, geconfronteerd met zo veel publicitaire tegenwind? In uw geval slaat die wild om zich heen. Onzin, ventileerde u tot tweemaal toe in de Volkskrant, die AIVD-beschuldigingen houden voor de rechter geen stand. Eerst tamelijk beschaafd (‘We worden aan de schandpaal genageld’), en toen die woorden geen effect sorteerden, een paar weken later agressiever: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Lees ook deze blog van Philip van Tijn over de islamitische school nog eens terug: Haga Lyceum en Van Laarhoven: vreemde slachtoffers

Maar dat was gek, de AIVD-gegevens bleven ook na de door u geëiste juridische toetsing kaarsrecht overeind.

Wat doet een ondernemende schoolbestuurder als de bluf van loze ontkenning niets oplevert? Die kiest voor een charmeoffensief. ‘De deur staat wagenwijd open voor een gesprek,’ pochte u begin dit jaar ineens. Dat was nadat de rechter in een andere zaak die u had aangespannen, Slob had gecorrigeerd: de minister had u niet mogen sommeren om op te stappen.

Dat gesprek moest volgens u overigens vooral gaan over meer geld.

Cynisch dat de rechtbank met een beroep op onze Grondwet staatsvijandig onderwijs toestaat. Maar interessanter: u bleef zitten, terwijl ook binnen uw school de weerstand tegen u ontzagwekkende vormen aannam. Terecht. Publicitaire extremisten worden zelden bestuurders en nooit goede bestuurders. NRC, dat de zaak consequent volgt, noteert deze week zelfs een ‘interne opstand’.

U blijkt een dubbele agenda te hanteren

Wat doet een ondernemende schoolbestuurder die weigert te vertrekken ondanks het feit dat hij zich geen enkele grond meer onder de voeten weet? Die blijkt een dubbele agenda te hanteren. Eerst boos en dan toeschietelijk naar buiten, autoritair en naar nu blijkt criminogeen binnenshuis. Deze week bleek dat u gesprekken met de Inspectie van het Onderwijs, die alle misstanden vorig jaar onderzocht, opnam. Met verborgen apparatuur, geplaatst in het systeemplafond boven de kamer die voor de dienst was ‘gereserveerd’. De kans is klein dat u die apparatuur persoonlijk plaatste, dat u de enige was die van het afluisteren wist.

Hoe zat het ook alweer met het Haga Lyceum? Rechter: Slob mocht Haga Lyceum-bestuur niet dwingen op te stappen 

Wat doet een ondernemende schoolbestuurder die wordt geconfronteerd met de opnamen?

Die ontkent. Glashard. Tegen NRC: ‘Dat kreeg ik op een usb-stick aangeleverd. Ik weet niet van wie.’

Mijn gemeende advies: laat uw masker vallen. Stop met liegen en bedriegen. Speel open kaart. Leg ouders, Den Haag, ons allemaal uit wat uw werkelijke ambities zijn met uw school. Wees eerlijk over de banden met salafisten. Over de betalingen. Uw autoritaire stijl. Het afluisteren. Transparantie is het alfa en omega van alle communicatiehandelingen – pas wie open en eerlijk is, kan beginnen met het hopen op begrip. Wie dat niet begrijpt, verdient het niet om ook maar ergens verantwoordelijkheid te dragen.