Jelte Wiersma Premium Corner

Rutte moet verzet tegen euro-obligaties volhouden

23 april 2020Leestijd: 3 minuten

De 27 regeringsleiders van de EU-lidstaten vergaderen vandaag over maatregelen die de economische gevolgen van de lockdowns wegens het coronavirus moeten bestrijden. Euro-obligaties staan ook op de agenda. Premier Mark Rutte (VVD) moet in het verzet ertegen zijn poot stijf houden, schrijft Jelte Wiersma.

De uitbraak van het coronavirus heeft volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) geleid tot de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe die crisis, die niet alleen een medische maar vooral ook een economische is, te bestrijden? Negen Zuid-Europese regeringsleiders, onder aanvoering van de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!), denken dat euro-obligaties de oplossing zijn. Door als blok van 19 eurolanden geld te lenen, zou vooral het zwaargetroffen Zuid-Europa een broodnodige financiële injectie krijgen.

Euro-obligaties lossen structureel mismanagement Zuid-Europa niet op

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma terug

Onnodig: Merkel wil tijdelijke euro-obligaties via de achterdeur

Maar euro-obligaties lossen het structurele mismanagement van de economie in Zuid-Europa niet op. Sterker nog, Zuid-Europese landen kunnen op vertrouwde voet doorgaan als de eurobonds daarvoor de ruimte gaan bieden. Kijk bijvoorbeeld naar Italië, waar de werkloosheid 10 procent bedraagt en de landbouwsector klaagt dat Roemenen en andere Oost-Europeanen het land niet meer in mogen om de akkers en wijn- en olijfgaarden te verzorgen. De Roemenen mogen Duitsland wel in. Wat in Italië leidt tot het verwijt dat Duitsland ‘onze Roemenen steelt’. Misschien is het een idee om werkloze Italianen eens aan het werk te zetten?

Beluister ook de nieuwste aflevering van de podcast Brusselse bobo’s en baantjesjagers met Jelte Wiersma:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.