Premium Lock Rutte moet verzet tegen euro-obligaties volhouden

23 april 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte in Brussel. Foto: AFP.

De 27 regeringsleiders van de EU-lidstaten vergaderen vandaag over maatregelen die de economische gevolgen van de lockdowns wegens het coronavirus moeten bestrijden. Euro-obligaties staan ook op de agenda. Premier Mark Rutte (VVD) moet in het verzet ertegen zijn poot stijf houden, schrijft Jelte Wiersma.

De uitbraak van het coronavirus heeft volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) geleid tot de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe die crisis, die niet alleen een medische maar vooral ook een economische is, te bestrijden? Negen Zuid-Europese regeringsleiders, onder aanvoering van de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!), denken dat euro-obligaties de oplossing zijn. Door als blok van 19 eurolanden geld te lenen, zou vooral het zwaargetroffen Zuid-Europa een broodnodige financiële injectie krijgen.

Euro-obligaties lossen structureel mismanagement Zuid-Europa niet op

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma terug

Onnodig: Merkel wil tijdelijke euro-obligaties via de achterdeur

Maar euro-obligaties lossen het structurele mismanagement van de economie in Zuid-Europa niet op. Sterker nog, Zuid-Europese landen kunnen op vertrouwde voet doorgaan als de eurobonds daarvoor de ruimte gaan bieden. Kijk bijvoorbeeld naar Italië, waar de werkloosheid 10 procent bedraagt en de landbouwsector klaagt dat Roemenen en andere Oost-Europeanen het land niet meer in mogen om de akkers en wijn- en olijfgaarden te verzorgen. De Roemenen mogen Duitsland wel in. Wat in Italië leidt tot het verwijt dat Duitsland ‘onze Roemenen steelt’. Misschien is het een idee om werkloze Italianen eens aan het werk te zetten?

Beluister ook de nieuwste aflevering van de podcast Brusselse bobo’s en baantjesjagers met Jelte Wiersma:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw