Jelte Wiersma Premium Corner

Onnodig: Merkel wil tijdelijke euro-obligaties via de achterdeur

21 april 2020Leestijd: 3 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) wil de EU-begroting verhogen en de Europese Commissie met het extra geld gezamenlijke leningen laten uitschrijven, zo zei zij maandag. Haar voorstel is niet verrassend. Wel onnodig, schrijft Jelte Wiersma.

Donderdag 23 april vergaderen de regeringsleiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) via video over de bestrijding van de economische crisis door de corona-lockdowns. Zuid-Europese regeringsleiders grijpen deze crisis aan om af te dwingen wat zij altijd al wilden: de ‘totale euro’. Ofwel: financieel intrekken bij hun noorderburen. Onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) laten de Zuid-Europeanen verbaal geen middel onbenut om vooral Merkel te bewegen euro-obligaties in te voeren.

Macron voorspelt oorlog als er geen euro-obligaties komen

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma terug: Merkel moet Macron eens met Thatchers handtas op zijn plaats zetten

Macron voorspelt impliciet oorlog als er geen euro-obligaties worden uitgegeven, de Italiaanse premier Guiseppe Conte (partijloos) dreigt zich uit te leveren aan China’s dictator Xi Jinping en de Portugese premier António Costa vindt dat Nederland maar uit de euro en de EU moet als het nog meer transfers naar het Zuiden blijft blokkeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.