Gertjan van Schoonhoven

Nu is de tijd om u uit te spreken over windmolens en zonneparken

04 maart 2020Leestijd: 1 minuut

De energietransitie komt naar u toe, deze lente. Het Klimaatakkoord wordt snel concreet: windturbines en zonneparken in uw uitzicht. In alle dertig ‘energieregio’s’ zijn lagere overheden bezig de ‘zoek­gebieden’ te bepalen waar turbines en panelen komen, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Lees ook het coververhaal van deze week Klimaatakkoord wordt concreet: Het gaat pijn doen in de polder

De operatie is óók een test van onze democratie. Provincies, gemeenten en waterschappen hebben het Klimaatakkoord ondertekend via hun koepelorganisaties. Maar de echte test – het draagvlak bij burgers – moet toch echt nog komen. De dertig Regionale Energietransities, waarin alle voornemens staan, moeten allemaal nog (meerdere keren) door gemeenteraad en Staten.

De eerste ronde is nu gaande en moet 1 juni zijn afgerond. Of het een democratische wassen neus is, hangt mede af van hoe de raads- en Statenleden zich opstellen, en dat hangt weer sterk af van betrokkenheid en assertiviteit van burgers zelf. Als die hun stem willen laten horen, is nu de tijd. En dan niet op dat eeuwige Malieveld, maar juist heel dichtbij: bij de ‘eigen’ gemeenteraad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.