Gerry van der List Premium Corner

Eerbetoon van D66 aan Hans van Mierlo doet hypocriet aan

15 maart 2020

D66 wil een brug vernoemen naar Hans van Mierlo. Maar deze blijk van waardering is gebaseerd op een verkeerd beeld van de prestaties van de medeoprichter van de partij die ooit voor democratie streed, schrijft Gerry van der List.

Wie denkt dat polarisatie en politiek radicalisme recente uitvindingen zijn van populistisch rechts, heeft weinig kennis van de parlementaire geschiedenis. Zo was de PvdA er in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw bewust op uit het CDA (in wording) kapot te maken. De sociaal-democraten kregen daarbij steun van het principieel anticonfessionele D66, waarmee ze in 1972 een akkoord sloten. Dit Keerpunt ’72 stond vol radicale kritiek op het bestaande politieke systeem en bevatte een blauwdruk voor een nieuwe maatschappij. De grote man van D66 kon zich hierin goed vinden. Hans van Mierlo (1931-2010) wilde het politieke bestel zelfs laten ‘ontploffen’.

D66 voerde actie tegen straten noemen naar ‘witte mannen’

Gezien deze opstelling wekte een tweet deze week van Reinier van Dantzig verbazing. De fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam noemde Van Mierlo ‘een verbinder pur sang die links en rechts wilde verbinden’. Dit is dus pure geschiedvervalsing.

Lees deze blog van Roelof Bouwman: D66 heeft een mooie toekomst achter de rug

Als eerbetoon aan de medeoprichter van de partij wil de Amsterdamse afdeling van D66 een brug naar hem vernoemen. Hopelijk krijgt ze daardoor geen ruzie met de Rotterdamse afdeling. Die voerde namelijk actie om geen straten meer te vernoemen naar ‘witte mannen’, een groep die steeds meer onder vuur ligt. En zelfs de ergste geschiedvervalser kan niet verhullen dat Van Mierlo een mannelijk bleekgezicht was.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.