Marijn Jongsma Premium Corner

Vakbond, omarm de robot

23 december 2019Leestijd: 3 minuten

Vakbond CNV heeft de strijd tegen de werkdruk geopend. Als het aan de nieuwe voorzitter Piet Fortuin ligt, gaat de werkweek in Nederland naar 30 uur. Daarmee maakt de bond de spanningen op de arbeidsmarkt nog groter, schrijft Marijn Jongsma.

In 1930 voorspelde de Britse econoom John Maynard Keynes dat de werkweek in de toekomst niet meer dan 15 uur zou bedragen. De redenering: als mensen welvarender worden, dan kiezen ze liever voor vrije tijd in plaats van meer geld.

De voorspelling van Keynes is nooit uitgekomen. Maar de deze maand afgesloten cao met financieel dienstverlener Achmea (bekend van onder meer Centraal Beheer verzekeringen) ademt wel zijn zienswijze. De betreffende werknemers gaan er in financiële zin maar beperkt op vooruit, maar krijgen een 34-urige in plaats van een 36-urige werkweek.

Werk boven geld – vrije tijd boven geld

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.