Onno Aerden

Geachte Tijs van Lieshout: ontsla fotograferende brandweermannen

02 november 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de kersverse commandant van brandweerkorps Amsterdam-Amstelland: de afgrijselijke gedragingen van uw personeel vormen dé aanleiding om op te staan – en op te treden.

Merkwaardig: in het nieuws over brandweerkorps Amsterdam-Amstelland ontbrak vrijdag uw naam. Niet u, als commandant, maar CDA-minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voerde het woord. En hij was kwaad. Terecht, want de feiten liegen er niet om. Welke idioot pakt tijdens de uitoefening van zijn werk in vredesnaam zijn mobieltje om het lichaam van het slachtoffer van een poging tot liquidatie eens goed te fotograferen? Ook terwijl ambulancebroeders proberen om diens leven te redden? Minstens een van uw mensen heeft het beeldmateriaal ook op onlinenetwerken geplaatst – het kan niet zotter.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Het is duidelijk: uw bij burgemeester Halsema in ongenade gevallen voorganger Leen Schaap heeft voor u nog wat werk overgelaten.

Verbinder

‘Een loodzware taak,’ zo omschreef de pers uw nieuwe baan in Amsterdam plechtig, nadat bekend was geworden dat u Schaap zou gaan opvolgen. Burgemeester Halsema wist al hoe u die ging invullen: als verbinder die – haar woorden – ‘de volgende fase in het complexe moderniseringsproces van de brandweer, een open, flexibele en diverse organisatie tot stand gaat brengen’.

Kan allemaal zijn. Maar deze kwestie levert u, na een maandje in functie, vooral een kans om schoon schip te maken. De publiciteit moest u vrijdag, mogelijk in samenspraak met Grapperhaus’ ministerie, laten lopen. Niet ú, maar de miníster kondigde immers een extern onderzoek aan.

Actie is geboden

Dat moet pijn doen. Actie is dus geboden. Ontsla de betrokkene(n) zodra dat onderzoek is afgerond. En maak die maatregel vervolgens heel goed duidelijk binnen en buiten het korps. Daar is geen plaats voor wangedrag dat het prestige – of wat daarvan over is – van de brandweer bezoedelt, zoals experts eindeloos herhalen.

We spreken af dat het de volgende keer niet meer Grapperhaus is die kwaad naar buiten treedt en optreedt na zo’n krankzinnige affaire.

Dan staat u er. Als verbinder, zeker, maar vooraleerst als kennelijk nog altijd noodzakelijke puinruimer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.