Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

PvdA als kopie van GroenLinks: linkse kiezer is grote verliezer

08 mei 2019

Het meest ontluisterende politieke nieuws van het jaar tot nu? Een serieuze kandidaat is het bericht dat de publicatie, online, van de Stemwijzer voor de verkiezingen van het Europees Parlement moest worden uitgesteld, omdat de PvdA en GroenLinks op dertig stellingen dertig keer precies hetzelfde antwoord gaven. Deze ideologische nivellering op links is een verlies voor de kiezer, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

In de nieuwe, onlangs alsnog gepubliceerde Europese Stemwijzer is dat ietsiepietsie verbeterd. Nu zijn PvdA en GroenLinks het, zo leert een testje, nog ‘maar’ over 29 van de 30 stellingen eens. Alleen over de kwijtschelding van Europese leningen aan Griekenland lopen hun opvattingen uiteen. De PvdA is tegen, GroenLinks voor.

Niet alleen maar koekoek eenzang

Helemaal koekoek eenzang is het op links ook weer niet. De SP wijkt, als het gaat om ‘Europese’ standpunten, bij 8 van de 30 stellingen af van GroenLinks en PvdA; D66 bij 9 van de 30. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat in vijf van de negen gevallen het afwijkende D66-standpunt luidt: ‘geen van beide’. Zo kennen we D66 weer.

Maar PvdA en GroenLinks zijn dus nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Historisch is dat zonder meer pikant. Het is dit jaar 21 jaar geleden dat wijlen premier en PvdA-leider Wim Kok GroenLinks (en SP) keihard aanviel als zijnde ‘extreem-links’. Inmiddels zouden beide partijen dus zo kunnen fuseren. De Europese standpunten verhinderen dat in elk geval niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.