Premium Lock PvdA als kopie van GroenLinks: linkse kiezer is grote verliezer

08 mei 2019Leestijd: 3 minuten
Jesse Klaver (Groenlinks) en Lodewijk Asscher (PVDA). Foto: ANP.

Het meest ontluisterende politieke nieuws van het jaar tot nu? Een serieuze kandidaat is het bericht dat de publicatie, online, van de Stemwijzer voor de verkiezingen van het Europees Parlement moest worden uitgesteld, omdat de PvdA en GroenLinks op dertig stellingen dertig keer precies hetzelfde antwoord gaven. Deze ideologische nivellering op links is een verlies voor de kiezer, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

In de nieuwe, onlangs alsnog gepubliceerde Europese Stemwijzer is dat ietsiepietsie verbeterd. Nu zijn PvdA en GroenLinks het, zo leert een testje, nog ‘maar’ over 29 van de 30 stellingen eens. Alleen over de kwijtschelding van Europese leningen aan Griekenland lopen hun opvattingen uiteen. De PvdA is tegen, GroenLinks voor.

Niet alleen maar koekoek eenzang

Helemaal koekoek eenzang is het op links ook weer niet. De SP wijkt, als het gaat om ‘Europese’ standpunten, bij 8 van de 30 stellingen af van GroenLinks en PvdA; D66 bij 9 van de 30. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat in vijf van de negen gevallen het afwijkende D66-standpunt luidt: ‘geen van beide’. Zo kennen we D66 weer.

Maar PvdA en GroenLinks zijn dus nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Historisch is dat zonder meer pikant. Het is dit jaar 21 jaar geleden dat wijlen premier en PvdA-leider Wim Kok GroenLinks (en SP) keihard aanviel als zijnde ‘extreem-links’. Inmiddels zouden beide partijen dus zo kunnen fuseren. De Europese standpunten verhinderen dat in elk geval niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw