Geachte Martijn van Dam… u bent een fantoomleider

19 januari 2019Leestijd: 3 minuten
Martijn van Dam. Foto: ANP

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan NPO-bestuurslid Martijn van Dam: een leider moet met zijn vlakke hand op tafel slaan.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Denkt u dat veel mensen weten wat u, na uw geknakte politieke carrière, nu doet?

Regel één voor topmanagers: wees zichtbaar. Wie voor personeel en buitenwacht een schim blijft, staat met 10-0 achter als het erom gaat.
En het gaat erom, bij uw werkgever NPO.

Daar bent u anderhalf jaar geleden pardoes vanuit de PvdA-top binnengeloodst. Verbazing alom: u stond niet bekend als Hilversum-kenner. Maar ja: bestuurder gevraagd.
De Netflixen van deze wereld snoepen sindsdien onvermoeibaar kijktijd en dus reclame-inkomsten af van de Nederlandse televisie. Bij de radio verhult een enkel succes als de Top 2000 dat het al jaren slecht gaat, en steeds slechter ook.

Konijn in de koplampen

Mijn dochters kan ik al lang niet meer uitleggen hoe de ‘omroep’, die achterhaalde radenrepubliek-met-waterhoofd, precies werkt – die kijken YouTube. De Raad voor de Cultuur luidde begin vorig jaar de noodklok: omroepen, werk samen, wapen je tegen de buitenlandse overmacht. De bal lag bij u en uw collegebestuurders. Maar de aanbevelingen vielen op dorre aarde. De NPO bleef een konijn in de koplampen.

Lees ook: Arendo Joustra – NPO heeft drastische reset nodig

Of nee, ineens was er actie. Meer precies: toen de minister aankondigde om 62 miljoen te gaan bezuinigen op de overheidssubsidie van 802 miljoen per jaar – straf voor inefficiëntie. Uw collega-NPO-chef Shula Rijxman snotterde meteen in de pers dat dat niet mocht, snoeide onderwijl handig, vooral in journalistiek-inhoudelijke programma’s waarover meteen debat ontstond, en zie daar: de bezuiniging werd in een mum van tijd fors teruggeschroefd. De NPO zag dat als een overwinning: de liaison met Den Haag faalde niet.

Maar het is geen overwinning.

Het is uitstel van executie.

Zoveelste visie op de toekomst

Het is oorlog in medialand, er worden generaals gevraagd. Mannen en vrouwen die de troepen leiden, coalities smeden, de tegenstanders een stap voor zijn. Kiezen voor inhoud en verdieping, stoppen met overbetaalde presentatoren en rondreizende BN’ers, en met die kerstboom aan directeuren van uitzendclubjes.

Ik moest aan u denken toen ik donderdag in het FD las dat de omroepen hun zoveelste visie op de toekomst van het bestel presenteerden. U was niet geconsulteerd. Niet. De NPO moest het rapport lezen net als de rest van het land: ná verschijning.

Krankzinnig en onaanvaardbaar.

Een leider slaat met zijn vlakke hand op tafel. Sommeert de kleuterachtige omroepbestuurders op zijn kamer en leest ze de les: een voor allen, allen voor een. Nooit meer aparte deelplannetjes, samen naar de beslissers in Den Haag, de strategen in Brussel, de moguls in Silicon Valley. De NPO voorop.

Hoe reageerde de NPO in het FD: ‘Iedereen inventariseert en geeft zijn input.’
Zo gaat Hilversum kissebissend ten onder. En dat ligt dan óók aan u, fantoomleider.

Lees ook de reacties op onze stelling: ‘De NPO kan prima door op twee zenders…’