Syp Wynia Premium Corner

VN-pact Marrakesh in strijd met belang van Nederland en Nederlanders

29 november 2018Leestijd: 3 minuten

De coalitie stuurt aan op een extra waarborg voor het pact van Marrakesh, waardoor migranten er geen extra rechten zouden kunnen ontlenen, melden bronnen in Den Haag donderdag. Met het ‘inlegvel’ hoopt het kabinet de twijfels over het pact weg te nemen, zodat Nederland op 10 december toch kan tekenen. Onverstandig, schrijft Syp Wynia: dat is in strijd met het Nederlands belang.

Het kabinet-Rutte III was aanvankelijk niet van plan om het ‘mondiaal migratiepact’ van de Verenigde Naties (VN) aan de Tweede Kamer voor te leggen. Het merendeel van de Tweede Kamer weigerde het aanvankelijk zelfs maar op de agenda te zetten.

Pact zou nodig zijn om Afrikaanse landen illegalen te laten terugnemen

Volgens premier Mark Rutte (VVD) was het een prima pact, dat voor Nederland geen verplichtingen meebracht, maar wel nodig zou zijn om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld Afrikaanse landen hun illegalen uit ­Nederland zouden terugnemen. Dat uitgerekend Hongarije, waar Viktor Orbán regeert, als eerste Europese Unie-lid, weigerde het pact te omarmen, leek Rutte ook geen voorbeeld om te volgen.

Intussen slaagt het kabinet er maar niet in om de honderd Kamervragen die Thierry Baudet (Forum voor Democratie) over het ‘pact van Marrakesh’ op het kabinet afvuurde beantwoord te krijgen.

Dat is niet zo vreemd. Want de voorstanders van het pact kunnen nog zo vaak zeggen dat er niets nieuws in staat, dat er geen soevereiniteit wordt overgedragen, dat het niet-bindend is wat er in staat, dat het pact geen verplichtingen meebrengt maar wel voor de landen van herkomst – het kan moeilijk allemaal tegelijk waar zijn. En dat is het ook niet. Al was het maar omdat de vraag is gewettigd waarom je een reeks afspraken met 193 landen zou maken, 34 volgetikte bladzijden vol, als die niets nieuws bevatten en geen gevolgen hebben.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.