Premium Lock Oproep aan Den Haag: Mijd Marrakesh!

14 november 2018Leestijd: 13 minuten
Na te zijn opgepikt van opblaasbare boot wachten migranten op schip van Spaanse kustwacht in Malaga om aan land te gaan

Het pact van Marrakesh maakt een einde aan het laatste beetje ­eigen immigratie­beleid voor Nederland. Hoe diplomaten, activisten en hun sponsors een wereld bouwen waarin ‘meer migratie’ de norm is. Democratie komt er zelden aan te pas.

Kofi Annan

Het verhaal van het Compact dat van de wereld een migratieparadijs moet maken, kan niet worden geschreven zonder Peter Sutherland en Kofi Annan: beiden wereldburgers die dit jaar zijn overleden. De Ghanees Kofi Annan (1938-2018) is het bekendst: hij was van 1997 tot 2007 secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).

Maar de Ier Peter Sutherland (1946-2018) is als bouwer aan een wereld zonder grenzen en van multiculturele samenlevingen van minstens zo groot belang. Hij was politicus, Europees Commissaris en leidde de Wereldhandelsorganisatie, maar was ook topman van Goldman Sachs, British Petroleum en de Royal Bank of Scotland. Hij was de belichaming van de kosmopoliet in een geglobaliseerde wereld.

Speciale vertegenwoordiger voor internationale migratie

Peter Sutherland

In 2006 werd Sutherland op verzoek van Kofi Annan diens ‘speciale vertegenwoordiger voor internationale migratie’. In die hoedanigheid richtte hij een nieuwe organisatie op, het Global Forum on Migration and Development (GFMD). Die organisatie van landen en particuliere belanghebbenden gebruikte hij als voertuig voor het aanjagen van migratie en het wegnemen van grensbelemmeringen.

Dit is het coververhaal van de nieuwe Elsevier Weekblad, die nu in de winkel ligt

Bij een migratietop van de Verenigde Naties in 2016 werd op instigatie van Sutherland de al sinds 1951 bestaande Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) toegevoegd aan de Verenigde Naties, waarmee de Verenigde Naties naast een vluchtelingentak (de UNHCR) ook een uitvoerende organisatie voor migratie kregen.

Op die VN-top werd bovendien in de Verklaring van New York vastgelegd dat twee jaar later – in 2018 dus – door de Verenigde Naties twee Compacts zouden worden vastgesteld: een om vluchtelingenstromen beter te bedienen, een tweede om de mensenstromen over de wereld zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw