Premium Lock Beter financieel toezicht nodig in de zorg

01 november 2018Leestijd: 2 minuten
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de failliete ziekenhuizen.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de twee ziekenhuizen die vorige week failliet zijn gegaan. Daarbij hadden vooral emoties de overhand. Maar de feitelijke vraag luidt: is het financiële toezicht in de zorg voldoende? Het antwoord daarop is nee.

De emoties liepen woensdag hoog op in de Tweede Kamer tijdens het debat over de twee ziekenhuizen die donderdag 25 oktober failliet zijn verklaard. De PVV vond dat de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) hoogstpersoonlijk naar het MC Slotervaart in Amsterdam en de MC Groep in Flevoland had moeten rijden om sluiting van de ziekenhuizen te voorkomen. De SP pleitte, niet voor het eerst, voor een totale stelselwijziging, omdat de marktwerking de boosdoener zou zijn.

De feiten – dat ziekenhuizen efficiënter moeten werken en moeten concurreren op kwaliteit – werden in de discussie nogal eens uit het oog verloren. Uiteindelijk leidden alle tranen en stemverheffingen af van de échte vraag: heeft het ministerie van Volksgezondheid voldoende in beeld met welke ziekenhuizen het financieel slecht gaat?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw