Marieke ten Katen Premium Corner

Beter financieel toezicht nodig in de zorg

01 november 2018

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de twee ziekenhuizen die vorige week failliet zijn gegaan. Daarbij hadden vooral emoties de overhand. Maar de feitelijke vraag luidt: is het financiële toezicht in de zorg voldoende? Het antwoord daarop is nee.

De emoties liepen woensdag hoog op in de Tweede Kamer tijdens het debat over de twee ziekenhuizen die donderdag 25 oktober failliet zijn verklaard. De PVV vond dat de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) hoogstpersoonlijk naar het MC Slotervaart in Amsterdam en de MC Groep in Flevoland had moeten rijden om sluiting van de ziekenhuizen te voorkomen. De SP pleitte, niet voor het eerst, voor een totale stelselwijziging, omdat de marktwerking de boosdoener zou zijn.

De feiten – dat ziekenhuizen efficiënter moeten werken en moeten concurreren op kwaliteit – werden in de discussie nogal eens uit het oog verloren. Uiteindelijk leidden alle tranen en stemverheffingen af van de échte vraag: heeft het ministerie van Volksgezondheid voldoende in beeld met welke ziekenhuizen het financieel slecht gaat?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.